17.09.2022

Samsun 7. Tarım Fuarı Samsun’a Damgasın Vurdu

Samsun’da 7. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı başarıyla tamamlandı.

Samsun, her yıl TÜYAP sekörel fuarlarına ev sahipliği yaparak çok güzel bir şöleni senede 8 kez Tüyap fuarlarıyla yaşama imkanına sahip olmanın başarısını her yıl potansiyelini artırarak yaşamaya, gelişmeye, büyümeye devam ediyor.

Bu güzel tablonun ortaya çıkmasını sağlayan başarılı iş insanı hemşerimiz TÜYAP Samsun Bölge Müdürü Oğuzhan Çamaş, her yıl ekibiyle beraber TÜYAP olarak çok güzel fuarlara imza atmaya devam ediyor. Son olarak 14-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Tarım Fuarı'nın her yıl olduğu gibi çok dolu ve renkli geçti. Biz de Karadeniz Ekonomi gazetesi olarak okuyucularımıza bu güzel fuarın özel ekini çıkardık.

Samsun'da 14-18 Eylül tarihlerinde gerçekleşen TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Tarım Fuarı, 7. kez tüm tarım sektörünü bir araya getirme başarısını gösterdi. Bölgemizin ve ülkemizin önemli tarım firması OR-SAM’ı fuarda görmekten son derece mutlu olduk. OR-SAM firması Şinasi Tuncer ve ekibiyle başarıdan başarıya koşmaya ülke tarımına değer katmaya devam ediyor. Tarım sektörüne yatım yapan güzide firmalarımız ve Cumhuriyet tarihinden bugüne Türk tarımını destekleyen büyümesi için tarım bankacılığına  büyük yatırımlar yapan ve yapmaya devam eden ülkemizin değerli bankası İş Bankası’da Tüyap Tarım fuarında yerini almış fuara gelenlerin ilgi odağı olmuş güzel görüntüler fuarın  her yerinde  rengarenk bir görüntü  Tüyap fuarlarıyla tüm  iş dünyasındaki sektörlere  Karadeniz’e ve Samsun’a değer katmaya devam ediyor.

Samsun Tarım Fuarı’nın önemi ortaya koyan TÜYAP Samsun’un başarılı Müdürü, hemşerimiz Oğuzhan Çamaş’ın ve protokolün fuar düşüncelerini kısaca hatırlayalım.

Tarım Fuarı'nın bölge için çok önemli olduğuna değinen Çamaş, "İki ovaya sahip bir şehiriz. Bir çiftçinin ekinden hasada kadar A'dan Z'ye ihtiyacı olan tüm ürünler bölgemizde üretiliyor. Bu da tabi bizim elimizi güçlü kılıyor. Samsun'da Türkiye ortalamasının üzerinde bir tarım gerçekleştiriliyor. Bölgemizde pamuğun haricinde her ürün yetişiyor. Bu minvalde de tarım fuarı ön plana çıkıyor. Şehrin motivasyonu fuarın da gücünü etkiliyor. Türkiye'nin 4 bir yanından katılımcılar geliyor. Yeni geliştirdikleri ürünleri çiftçilerimizle buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz.”

Ersözlü: “Samsun 7. Tarım Fuarı’ndan müthiş bir satış bekliyoruz”

7. Tarım Fuarı’nın çok etkili olduğunun altını çizen TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Tarım konusunda sektörün en büyük buluşmasına ev sahipliği yapıyoruz. Samsun Tarım Fuarı 7. kez ziyarete açıldı. Tüm Karadeniz, İç Anadolu, Marmara, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illere de hitap eden bir fuar. 2023’te farklı illerde yapacağımız tarım fuarları ile Türk tarım sektörünün büyümesine, tarım sektörünün dış ticaretinin artmasına, tarım modernizasyonuna katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Vali Dağlı: “Tarım Fuarı’nı Türkiye’nin en büyük fuarı haline getirmek istiyoruz”

Tarım Fuarı’nı Türkiye’nin en büyük tarım fuarı haline getirmek istediklerini vurgulayan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Samsun’da çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Samsun’un potansiyelini hep konuşuyoruz. Samsun 2 akarsuyu ile klima ikliminin güzelliği ile verimli toprakları ile bu bize bahşedilmiş. Bundan sonra bize düşen; ‘Biz bunu nasıl değerlendiririz’. Yatırım, üretime ne kadar dönüştürebiliriz, halkımızın ve insanlığın hizmetine nasıl dönüştürebiliriz? Bunların üzerinde durmak lazım” şeklinde konuştu.

Başkan Demir: “Türkiye’nin ender, mümbit bir üretim havzası Samsun’dur”

Samsun’un tarım anlamında çok önemli bir konumunun olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Durduk yerde hiçbir şey kendiliğinden olmuyor. Özellikle pandemi süreci şu andaki kuzeydeki çatışma dolayısıyla asıl üretimin bu alan olduğunu bütün dünya kavradı” açıklamasında bulundu.

Başkan Murzioğlu: “Ülke ekonomisine büyük katkı sağlamamız lazım”

Üretilen ürünlere katma değer katarak, ekonomiye katkı sağlamak istediklerini belirten Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Bizler tarımsal anlamda çok bereketli bir coğrafyada yaşıyoruz. Karadeniz olarak birkaç tane ürüne sahibiz. Bunlardan bir tanesi çay, bir tanesi fındık, çeltik, mısır, buğday ve bunun yanı sıra da, iki tane çok değerli ovamız var” dedi.

Karadeniz’in kuzeye açılan kapısı Samsun’da bu güzel fuarın ortaya çıkmasını sağlayan TÜYAP Samsun Bölge Müdürümüz Oğuzhan Çamaş ve ekibini tekrar kutluyor, sıradaki fuarı sabırsızlıkla bekliyoruz.

FINDIK VE FERRERO

2022 Fındık sezonu çok erken ısındı. Öncelikle her yıl yaşanan tablo sırasıyla devam ediyor. Rekolteyle başlayan tartışma yerini fiyat tartışmasına bıraktı. Piyasda TMO fiyatı, Ferrero firmasının fiyatı ve serbest piyasa ticaret gurubunun fiyatı toplam 3 fiyat kargaşası oluştu. Sektörün paydaşları Ferrero’yu düşük fiyat açıklamakla suçlarken, Avrupa’da talep yetersizliğini ve enerji krizinin yansımalarını ortaya koyarken TMO halen üreticiye kota uygulamaya, alım noktalarında yetersiz gözükmeye devam ediyor. Çözüm TMO‘nun üreticiye kota uygulamasından vazgeçmesinden alımlarının hızlanmasından ve en az 200-250 bin ton kabuklu fındık almasından geçiyor. Ferrero firmasını savunmak bizim işimiz değil 1000 tane avukatı var, doğru olan şey Ferreroh ayır kurumu değil siz fırsat verirseniz 50 TL yerine 40 TL vermek kurtarıyorsa onu tercih eder. Siz kuralları koyar gereğini yaparsanız o zaman işte herkes kurallara uymak zorunda kalır. Türk fındığının her zaman söylüyorum Ferrero gibi çikolata firmalarına ihtiyacı var. Ferrero’nun da kaliteli Türk fındığına ihtiyacı var. Bu nedenle suçlamak yerine çözüm üretelim her sene aynı tiyatroyu izlemekten herkes sıkıldı. Sorgulanması gereken  fındık sektöründe sorunlar belliyken çözüme yönelik adımı atması gerekenler günü kurtarma seneyi kurtarma politikalarına ne zaman son verecek ve geleceği kurtaracak adımları atacağız. Mesela lisanslı depolar neden fındığın yetiştiği her ilde ve belde de hayata geçmiyor. Ticaret borsalarında seans salonları neden hayata geçmiyor. TOBB bu sürecin ortağı devlet bu adımların atılmasını sağlamalıdır. Daha bunun gibi bir çok soru fındıkta çözüm beklerken atı alan Üsküdar’ı her sene geçmeye devam ediyor.

 

Haftanın Sözü

Bir yılda olmayan, bir anda olur.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar