15.10.2016

Sanayi Üretimi Artmalı

İş dünyasının sanayicinin yatırım yapması için özel bankaların fırsatçılık politikalarından vazgeçerek iş dünyasına, sanayiciye bu hassas dönemlerde kolaylıklar ve imkânlar tanıyarak yeni yatırımların yolunu açmalıdır. Ülkemizde yatırımlar artsın ki yeni istihdamlar oluşsun.2017 yılı ülkemiz de sanayinin büyüme yılı olmasını sağlamalıyız. Ekonomistler Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını ve güçlü bir ekonomiye sahip ekonomisinin eskisi gibi kırılgan olmadığını ortaya koymaktadırlar. Ekonomistlerin önümüzde ki süreçle ilgili düşüncelerine kısaca bakalım.

Sanayide üretimi artırmamız için yeterli kapasitemiz var. Yeni sanayi yatırımları önemli ama ön Sanayi üretimi, ekonomide büyümenin lokomotifi. Sanayideki üretim artışı, peşinden iç ve dış ticaret artışını, ulaştırma, lojistik sektörlerinde büyümeyi getirir. Büyüme gelir artışı, istihdam artışı demektir. Öncelikle mevcut kapasiteyi kullanmamız gerekiyor.Sanayi üretimindeki değişim Türkiye İstatistik Kurumu’nun aylık sanayi üretim endekslerinden izleniyor.

Temmuzda endekslerden sanayi üretimde bir yıl öncenin temmuzuna göre yüzde 8.4 gerileme olduğunu öğrenmiştik. Ağustos ayında üretim geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 2.8 arttı. Üretim endeksi her ay iniyor, çıkıyor. Önemli olan ocak-ağustos döneminde, 8 aylık dönemde sanayi üretimin ne kadar arttığıdır.

2015 yılının ilk 8 aylık döneminde ortalama sanayi üretimi artışı yüzde 3.0 iken, bu yılın aynı döneminde sanayi üretimindeki artış yüzde 2.5’e geriledi.

Sanayi üretimindeki gerileme, büyümede yavaşlama demektir. Bir ay içinde çalışılan gün sayısının değişimi ve belli üretim dallarında mevsime göre değişim dikkate alınarak, aylar arasında daha sağlıklı karşılaştırma imkânı var.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ağustosta temmuzta göre yüzde 9.4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekse göre ağustosta önceki aya göre imalat sanayiinde yüzde 10.8 artış var.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında önceki aya göre en yüksek artış yüzde 32.6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında.

Eylülde bayram nedeniyle 15 gün çalışılabildi. Bunun için yılın kalanında sanayi üretiminde artışın şartları oluştur- maya mecburuz. Gelecek yıla hızlanmış bir sanayi ile girelim ki 2017 yılı büyümenin başladığı yıl olsun.Bankalar artı yağmurlu havada şemsiyeyi alan değil veren bankalar olmalıdır.İş dünyasının tercihi bu zor günlerde sanayicinin yanında olan bankalar olacatır.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar