7.11.2021

SANAYİCİNİN DOĞALGAZ TEPKİSİ

Anadolu’da sanayinin, iş dünyasının gündemine baktığımızda sanayici her şartta yatırım iştahını korumaya çalışırken doğalgaza gelen son zamlara her kesimden tepki yükseldi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu olmak üzere tüm iş dünyası bu son gelen zamların

Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşunun Başkanı olan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bu önemli mesajını karar alıcıların dikkate almasında yarar olacağı kesindir. O mesajı kısaca hatırlarsak eğer; Hisarcıklıoğlu; “Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı var. Sanayide doğalgaza yapılan yüzde 48 zam üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracaktır. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız.  Üreten kesim gelen zamların altında ezilirken ülkemiz de diğer tarafta her şeye rağmen yatırım yapma iştahını korurken bu seferde yatırımcıya yer gösterme noktasında OSB’lerin sağlam bir altyapı ile hayata geçmesini yatırımcının hizmetine sunmayı ülke genelinde yeni yatırımlar ve istihdamlar için en acil konu haline getirecek adımları mutlaka atmalıyız” demişti. Yatırım iştahını bu zamların engellediği sonucunu iyi görmeliyiz. Gazete olarak bu konuyu önemsiyoruz ve bu haftaki manşetimizi de bu konu üzerinde hazırladık.

Yeşil Dönüşüm Hedefi Orta Vadeli Programa Girdi

Önümüzdeki süre. İklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirler büyük önem arz ediyor. Ülke olarak ilk adımı ne zaman attık diye baktığımızda 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin 5 Eylül 2021 tarihli mükerrer sayısında yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan, Türkiye ekonomisine ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı programda “Yeşil Dönüşüm” başlığına da yer verildi. Programda iklim değişikliğinin artan etkisi ile yeşil ekonomiye geçiş sürecinin önemini arttırdığı vurgulanırken, başta Avrupa Yeşil Mutabakatı olmak üzere uluslararası gelişmelerin de sanayide yeşil dönüşümünün gerekliliğini öne çıkardığının altı çizildi. Belirlenen politika ve tedbirler ile atılacak adımlar sıralandı. Buna göre yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi, geri dönüşüm teknolojileri, yeşil üretime yönelik Ar-Ge çalışmaları ve çevre dostu üretime yönelik yatırımlar desteklenecek yeşil OSB ile yeşil endüstri bölgesi sertifikasyon sistemi tamamlanacak. Sıfır atık uygulamaları hane halkını da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılarak üretimde atık ithalatının azaltılmasına yönelik tedbirler alınacak. Finansman alanında yeşil tahvil ve sukuk ihraçları teşvik edilecek, finansal sektörün düzenleyici çerçevesi sanayinin yeşil dönüşümünü kolaylaştıracak şekilde geliştirilecek.

Karadeniz Bölgesi Potansiyelini Güç Birliği Yaparak Kullanır

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın başarılı Başkanı Dr. M. Suat Hacısalihoğlu ile Karadeniz sohbetlerinde Trabzon ekonomisini ve ticaretini konuştuk.  Başkan Hacısalihoğlu, Karadeniz’in potansiyelini daha fazla kullanması açısından Karadeniz illerinin birlik ve beraberlik içinde güç ve iş birliği yapması gerektiğini ifade ediyor. Bununla birlikte sanayi, tarım ve turizm alanında önemli iş birliklerinin ortaya çıkacağını söylüyor.  DOKA ile yürütülen çalışmalarda turizm alanında güzel gelişmeler gördüklerini söylemesi güç ve iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

HAFTANIN SÖZÜ

 Gayret olmadan hiçbir harikulade iş başarılmamıştır.

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar