30.06.2016

Tebrikler Trabzon Borsası

Fındık çeşitleri isimin de elimize güzel bir kitap ulaştı. Fındık konusunda önemli çalışmalar yapan Trabzon Borsasının önemli katkılarının olduğu bir kitap. Fındık konusunda ve fındık çeşitleri ile ilgili kitap konusunda Trabzon borsasını kutlarım. Şimdi bu güzel kitap içinde yer alan konuları kısaca hatırlayalım. Fındık üretim alanı, üretim miktarı ve ticaretinde Dünyada ilk sırada yer alan Türkiye aynı zamanda kültür çeşitlerinin kaynağını oluşturan önemli fındık türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’de 16 ilde fındık yetiştirilmekte ve bunların büyük kısmında da çiftçilerin tek geçim kaynağını oluşturmaktadır. Kitap içinde Trabzon borsasının emeği büyük.

Türkiye’de fındık tarımın ana problemi verim düşüklüğüdür. Verim düşüklüğünün sebepleri arasında kültürel uygulamaların yeterince yapılmaması, bahçelerin yaşlı olması ve uygun çeşitlerin kullanılmaması ön plana çıkmaktadır.

Fındık bahçelerinde budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi kültürel uygulamaların zamanında ve tekniğine uygun bir şekilde yapılması fındıkta verimin artmasını sağlamaktadır. Yaşlı ve verimden düşmüş bahçelerin ise sökülerek verimli ve kaliteli çeşitlerle yeni dikim sistemleri ile tesis edilmesi gerekmektedir. Bunun için uygulamaya konulan’ ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma’ ‘projesi, sektör ile ilgili kuruluşların desteği ile yürütülmesi, verimi artırmaya yönelik çalışmaların bütünüyle çok geniş bir alanda uygulanması, retçilerde farkındalık oluşturması ve örnek alınarak çok sayıda benzer projeye ışık tutması bakımından oldukça önemlidir.

Çeşit kataloğu özelliği taşıyan bu kitap, ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma’ ‘projesi kapsamında Trabzon Ticaret Borsası tarafından hazırlanmıştır. Kitabın, üreticilere, fındık bölgesinde faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarına, üniversiteler ve kamu araştırma kurumlarında çalışan araştırmacılara, sektörde faaliyet gösteren yerli ve uluslararası sanayici ve ihracatçılara faydalı olmasını dileriz.

Türk fındık çeşitlerinin pomolojik ve fenolojik özelliklerinin yanı sıra meyve, iç, zuruf ve yaprak resimlerine yer verilmiştir. Çeşitlere ait meyve örnekleri Fındık Araştırma Enstitüsü koleksiyon bahçesinden temin edilmiştir. Fenolojik gözlemler de aynı bahçede yapılmıştır.

Her şeyin çok güzel özetlendiği bu güzel kitap için emeği geçenleri tekrar kutluyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar