14.04.2019

TMO ve FINDIKTA YOL HARİTASI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ülkemize tarım ürünleri arasında en fazla döviz girdisi sağlayan fındığın yol haritasını sektörün paydaşları ile iki gün boyunca fındığın bir numaralı üreticisi Ordu’da masaya yatırdı. Yol haritası bundan böyle her yıl en çok fındık yetiştiren illerde, nisan aylarında yapılacak.

Toplantının sonuç bildirgesini incelediğimiz de alınan kararlardan çok bu kararların sağlıklı bir şekilde uygulanması yani bizim için eylem çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü yıllarca ülkemizde Cumhuriyet tarihinden bugüne fındıkta hep günü ve seneyi kurtarma politikaları izleyerek gelindi.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, kendisi ile yaptığımız özel röportajda çalıştayda fındığın üretiminden ticaretine, depolanmasından ihracatına kadar birçok konuda yol haritası ortaya konulduğunu söyledi. Güldal genel hedeflerinin küresel pazarda, Türkiye’nin fındığının patronu olduğunu gerçeği üzerine kurulduğunun altını çiziyor.  

TMO’nun depolarındaki fındığı bu önemli çalıştay öncesinde satışa çıkarması ve depolardaki fındığa çok büyük talep olması TMO’nun depolardaki fındığın tamamını satacağı yönündeki söylemleri doğru çıkaracak gibi duruyor.

TMO genel müdürü Güldal bu toplantıya çağrılmayanlar olabileceğini, eksikleri olabileceğini, hatalarını düzelterek her yıl sezon öncesi yol haritasını ortaya koyacaklarını anlattı. Fındığın sadece hasat döneminde fiyatıyla gündeme geldiğini ve bu ürünü sadece o dönem konuşulan bir konu olmaktan çıkaracaklarını vurgulayan Güldal, çözülmesi gereken pek çok konu olduğunu kaydediyor.

"Bu çalıştayda ürünün üretiminden ticaretine, ihracatından depolanmasına kadar birçok konuda yol haritası ortaya konulacak. Fındık konusunda çözülmesi gereken birçok mesele var. Karadeniz Bölgesi'nin 16 kenti ilgilendiren fındığın daha kaliteli, daha yüksek verimde üretilmesi, ülke ve bölge ekonomisine, üreticilere daha çok katkı sağlayacak şeklide bu üretiminin planlanması lazım. Geçen her gün zaman kaybıdır." diye konuştu.

Çalıştayda 4 çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışma grupları 2 gün süreyle mesai yaptı. Toplantıya Ziraat Odası, Ulusal Fındık Konseyi, fındık ihracatçı birlikleri, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimleri, üniversite temsilcileri, ziraat mühendisi örgütleri, çiftçiler, Fiskobirlik, sanayici ve ihracatçı örgütleri, ticaret borsalarının temsilcileri katıldı. 

Evet biz Ulusal Fındık Çalıştayı’nın fındığın tüm paydaşlarıyla aldığı bu kararları fındıkta yaşanan altyapı eksikliklerini gidermesini, alınan kararların uygulandığını görmek istiyoruz. Fındık ürününde ve sektörde ülkemizin kazanımlarını koruyup, ülke genelinde fındığın yetiştiği her yerde lisanlı depoların kurulmasını; fındıkta izlenecek yol haritasının da geleneksel hale getirilerek çalıştaylarla sezon öncesi ortaya konulmasını doğru buluyoruz.. 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar