29.08.2017

TMO VE TİCARET BORSALARI

TMO’dan hafta içinde basın kuruluşlarına,2017 piyasasında oluşan düşük fındık fiyatları için Ticaret borsalarını itham eden bir açıklama geldi. TMO yaptığı bu açıklama ile ilgili bir benzetme yaparsak bombayı borsaların kucağına bıraktı!Yani;TMO serbest piyasa ekonomisinde işlem gören tescilli borsaları’ ‘hedef’’ gösterdi. Hatta Ticaret borsalarını adeta suç duyurusu ifadesiyle de tehdit etti!

Bilindiği üzere borsalarımızın çoğu tescil borsasıdır.Baskıyla fiyatlar çıkar mı? Ticaret işi kar işidir.Herkes ticareti kar için yapıyor.Borsaların birinci görevi üyelerinin menfaatini korumaktır.Borsalar bir Ziraat odaları değildir.Ziraat odaları üreticinin kurumudur.Bu nedenle bu açıklama arşivlere tarihe not alınarak altı çizilerek saklanılmıştır. TMO’nun idda ettiği gibi birşey varsa ,böyle bir yazı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yazılmalıydı.Şimdi bu yazının üst kurul muhatabı aslında genel merkez TOBB tarafından acilen yasalar çercevesinde cevap bulmalı ki su daha fazla bulanmasın!

TMO’nun açıklaması ortada;

‘‘Fındıkla iştigal eden ticaret borsalarının spot işlem salonu/seans salonu bulunmamaktadır. Ticaret borsalarının üyelerinin beklentileri doğrultusunda ilan etmiş oldukları fiyatlar tescil olmuş işlemlere ait fiyatlar değildir.Borsaların ilan etmiş olduğu resmi geçerliliği olmayan bu fiyatlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının bu fiyatları göz önünde bulundurarak yapmış olduğu açıklamalar; piyasaları olumsuz etkilemektedir.Bu durum üreticilerimizde tereddüte neden olmakta ve üreticilerimize zarar verme ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple konuyla ilgili tüm kesimlerin daha duyarlı olması gerekmektedir. Ticaret borsalarının tescil edilmeyen ve resmi geçerliliği olmayan fındık fiyatı açıklamaları, spekülasyona neden olmasının yanı sıra TMO’nun mevcut regülasyon görevine de zarar vermektedir. Bu durumun devamı halinde suç duyurusu dâhil her türlü hukuki yola başvurulabilecektir’’

İşte bu açıklama sonrası TMO ve borsa,tepkilerin odağına yerleşti.Sorumluluk taşıyan tüm tarafları konumlarına uygun davranış sergilemeye davet ediyoruz.Evet ;anlaşılacağı üzere 2017 sezonu daha bir çok tartışmalara gebe gibi gözüküyor.

Kurban bayramı tatili bu yaz 30 Ağustos ile birleşince 10 günlük tatil için hareketlilik Cuma akşamı itibariyle başladı. Bilindiği üzere bayramların hem sosyal hem de ekonomik tarafı var. Dini yönden yapılan harcamalarda(zekat,fitre,sadaka,kurban vs)ekonomide büyük bir yer tutuyor ve sirkülasyona neden oluyor, ekonomi canlanıyor.Kıyafetten,ayakkabıya,hediyelik eşyadan gıdaya birçok ürünün satışları olağanüstü artıyor. Tatil nedeniyle milyonlarca kişi yollara çıkıyor dolayısıyla tatili fırsat bilen vatandaşın tatile çıkması turizm sektörünü de canlandırıyor. Dolayısıyla zor günler yaşayan turizm sektörüne bir umut, turizmci için de nefes alma dönemi oldu.

Diliyoruz bayram ekonomisi herkes iyi gelir..

Tatil günlerinizi keyifli geçirmenizi diler ,herkese iyi bayramlar dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar