17.01.2021

TOBB Başkanı’ndan Bankalara Yüksek Faiz Eleştirisi

Hükümet birçok paket açıklamasına rağmen salgın sürecinin uzamasıyla uygulamaya sokulan destekler yetersiz kaldı. Kamu bankaları daha önceki krizlerde olduğu gibi bu süreçte de çok yoruldular. Özel bankalar da çok eleştiri aldılar. Gelinen noktada iş düny

Covid-19 salgınıyla beraber başta hizmet sektörü olmak üzere ülkemizdeki tüm sektörler zora girdi. Üreten kesim, reel sektör, esnaf ve halk virüsten kaynaklı zor günler geçirmeye devam ediyor. Hükümet birçok paket açıklamasına rağmen salgın sürecinin uzamasıyla uygulamaya sokulan destekler yetersiz kaldı. Kamu bankaları daha önceki krizlerde olduğu gibi bu süreçte de çok yoruldular. Özel bankalar da çok eleştiri aldılar. Gelinen noktada iş dünyasının en büyük sivil toplum kuruluşu olan TOBB başkanı da özel bankalara faiz eleştirisi getirdi. TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı çağrı, ülke genelindeki tüm Ticaret ve Sanayi Odası ile Borsaların başkanları tarafından seslendirilecek ve bankalara çağrıda bulunulacak. Çağrıyı kısaca hatırlayalım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı, salgının ilk günlerinden bugüne kadar birçok bankanın kredi faizlerini maliyetin çok üzerinde artırarak büyümeye destek değil köstek olduklarını öne sürdü ve bankalara “Reel sektöre sırtınızı dönmeyin” sözleriyle seslendi.

Aynı gemideyiz

Yazılı bir açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, Anadolu’nun dört bir yanında verimli ve düzgün çalışan pek çok işletme bulunduğunu belirterek, ihracata ve istihdama katkı sağlayan firmaların, korunması gerektiğini bildirdi. Reel sektör üzerindeki finansman yükünün azaltılması gerektiğinin altını çizen TOBB Başkanı, “Enflasyonun ve faiz oranlarının makul bir düzeye gelmesi için makroekonomik dengelerin gözetilmesine ihtiyaç vardır.” ifadelerini kullandı. Bankalardan kredi faizleri konusunda daha sorumlu bir yaklaşım beklediklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Zamanında faiz indiriminde zorluk çıkaran bankalar, iş faiz artırımına geldiğinde gayet hızlı hareket edebiliyorlar. Kredi faizlerini, maliyetlerindeki artışın çok üzerinde yükselterek, büyümeye destek değil köstek oluyorlar. Bankalar, faizleri kolayca artırma alışkanlarına son vermeli ve sadece kendi gelirleri odaklı düşünmeyi bırakıp, ellerini taşın altına koymalılar” dedi. Burada doğru olan bankaların özellikle böylesi bir dönemde reel sektörün, iş insanının ve esnafın yanında olduğunu göstermesidir. Unutulmalıdır ki hepimiz aynı gemideyiz.

Yaklaşan tehlike: İklim değişikliği ve gıda güvenliği

Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak özellikle uzmanların iklim değişikliği ve gıda güvenliği noktasında yaptığı uyarıları duyurmaya devam ediyoruz. Bir hafta önce çok değerli ekonomist Dr. Rüştü Bozkurt’un sözlerini bu hafta da bir başka çok değerli isim Prof. Dr. Kenan Mortan’ın tespit ve öngörülerini manşetimize taşıdık. Konunun yetkin isimlerinin başında gelen tarım yazarı İrfan Donat da iklim değişikliği ve gıda güvenliği noktasında yaptığı uyarılarla dikkat çekti. Çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için henüz çok geç olmadan bu konularda kamuoyunu bilinçlendirecek projeler hayata geçirilmelidir.

Giderek yükselen başarı çıtası: Bentaş Bentonit

Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaşan beyaz bentonit rezervlerinden 66 ülkeye kedi kumu ihraç eden Bentaş Bentonit, bu yılın da kazananı olmaya kararlı. Bentaş Bentonit A.Ş.’nin başarılı CEO’su Turgay Ömür Kayseri veya Mersin’de yeni bir tesis için kolları sıvadı. Görünen o ki,; başarılı iş adamı Turgay Ömür, işin her aşamasında en büyük destekçileri olan çocukları Fatih, Yavuz ve Murat Ömür ile geleneksel aile şirketi yapısının çok dışında son derece profesyonel bir anlayışla çıtayı daha da yukarıya taşımaya kararlılar.  

Haftanın Sözü

Birisini eleştirmek için en uygun yer aynanın karşısıdır.

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar