14.08.2018

Zorlu sezon

Ordu'da sel felaketi yaklaşık 500 bin nüfusun yaşadığı alanda etkili oldu, 7 kişi yaralandı. 7 köprü yıkıldı, çok sayıda kişi mahsur kaldı. Tespit edilen zarara göre 700 ton fındık denize döküldü, Ünye,Fatsa ve Perşembe de OSB'deki fabrikaları su bastı,trafik akmadı,insanlar tünelde evlerinde çatı katlarında mahsur kaldı.Heyelanda 1 kişi can verdi!Yani tam anlamıyla özellikle de Fatsa ilçemiz sele teslim oldu.

Cunhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay ve Bakan Süleyman Soylu ve bölge milletvekilleri Ordu'ye gelerek ''yaralar sarılacak'' dedi.Son durum değişmediyse (Gazetemiz Cumartesinden önce baskıya girdiği için duyum noktasında aktarıyorum) Cumhurbaşkanımız haftasonu Ordu'ya gelerek geçmiş olsun dileklerini bizzat ilçelerde vatandaşlara iletti.

Aslında TÜRKİYE için sel, beklenmedik bir felaket değil. Sigortacıların yaptığı araştırmalara göre hemen hemen her yıl ortalama 24 sel baskını nedeniyle afet yaşanıyor. Son 10 yılda ise yaklaşık 300’ün üzerinde sel afeti yaşandı ve 500’e yakın kişi hayatını kaybetti.

Türkiye ekonomisi zor günler geçiriyor.Gazete olarak tüm Karadeniz'de ekonominin nabzını tutuyoruz.Sanayici ,iş dünyası artan kaynak sıkıntısıyla faizlerdeki yükselişden,dövizden altından son derece rahatsız birileri abat olurken birileri raydan çıktı desek yanlış olmaz.Bu haklı endişe, belirsizlik ve kaos yaratıyor..Kur şokuna girdik resmen.Maliye Bakanı Albayrak yeni ekonomi modelini açıkladı.Kararlı-katılımcı ve prensiplerden oluşan bir yaklaşım modeline vurgu yaptı.2023 büyüme hedefini 3'e ayırarak Birinci dönemi ''ekonomik denge'' ikinci dönemi '' sağlıklı büyüme'' üçüncü dönemi ise ''adaletli paylaşım'' olarak açıkladı.

Bu paket 2018 sonuna kadar devreye alınacak.Üretim odaklı büyümede ciddi sıkıntılarımız var,enflasyonla dileriz bu paket dinamizmi artırır,çarklar daha hızlı döner,ekonomiye ciddi bir katkı sunar.

PRİVATE LABEL

Zor bir sezon tüm paydaşları bekliyor.

TMO yabancı alıcıyı,yabancı alıcı daTMO’yu bekliyor.

Biz belirsizlik ortadan kalksın,tüm paydaşlar bunu istiyor denge görevide TMO'ya düşüyor diyoruz

Fakat TMO halen bekliyor ?

Sonuç olarak fiyat serbest piyasada oluştu.Üretici bahçeye girdi,fındık pazara indi,serbest piyasada fındık fiyatları 11,5-12 bandına oturdu.

Önemli olan bu fiyatlara bu işin patronu (üretici) nasıl bir tepki verecek.Hemen indirirse fiyatlar güzel anlamına gelir.Bekler ve fındığını emanete bırakmaz ise fiyatlar artacaktır.Yani fındığın kaderi üreticinini elinde!

Sonuç olarak sektörün dier tarafını konuşmak gerekirse;gerekli tedbirler alınmaz istikrar ve sürdürülebilirlik seçilmez ise çok yakın da yerel firmalarımız ya yok olacak yada başlıkta yazdığımız gibi(PRİVATE LABEL) yani fason üretim yapmak zorunda kalacaklar.

Faizler artıyor..

Döviz yükseliyor..

Sanayicimiz ve ihracatcımız bankadan %30’la faize para alarak bu fındığı nasıl finanse edecekler ?

ETİKETLER; Sel Zorlu sezon Fındık TMO

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar