10.10.2022

2022 yılının son çeyreğinde ekonomi

Türkiye ekonomisi uzun zamandır, yüksek enflasyon, oynak döviz kurları gölgesinde ekonomik paketler açıklamaya, Covid-19 sürecinin başladığı günden bugüne devam ediyor.

Bu ekonomik paketler ekonomi düzlüğe çıkana kadar devam edeceğini etmek zorunda olduğunu yazmıştım. İş dünyası uzun zamandır KGF aracılığı ile gelecek paraları bekliyor. Artık ekonomi yönetimi iş dünyasına KGF vasıtasıyla ihtiyacı olan iş dünyası temsilcilerine bu önemli kredi paketini bankaların sayısını artırarak sunmalıdır. Özel bankalar nezdinde olsun kamu bankaları nezdinde olsun iş dünyasının, ihracatçının, KOBİ’lerin finansmana erişim sorunu devam ediyor. Ülke ekonomisinin iyiye gitmesi için yatırım, üretim, istihdam gerekli. Tüm olumsuz ekonomik gelişmelere rağmen iş dünyasının yatırım iştahı %60’larda ancak ülke genelinde OSB kamulaştırmaları yatırımcının talebine cevap vermek noktasında bürokratik engellerin devam ettiği ağır bir süreçten maalesef geçiyoruz. Hep yazıyoruz illerin Valileri, Belediye başkanları, dinamikleri yatırımcının önünü açmalı yatırımlara öncü olmalı diye ama bunların sahada denetlenmesi gerekiyor. Karadeniz bölgesi potansiyelini değerlendiremiyor. Altında yatan nedenlere taleplere cevap veremeyen bir Karadeniz bölgesi resmi ortaya koymaktayız. Şehrin dinamikleri ülke genelinde OSB’lerin hız kazanmasını yatırımcıya sunulmasını sağlarsa kazanan ülke ve bölge ekonomisi olur. Yatırım demek istihdam demek işsizliğin azalması demek. Ankara’nın olup bitenleri sahada denetlemesi gerekiyor. Ancak eksiler böyle hayata geçer.2023 yılına yüksek enflasyon ve oynak dövizin gölgesinde giriyoruz. 2023 seçimlerine 1 yıldan az bir zaman kaldı. Ekonomi mutfağa girmiş durumda. Ekonomi yönetimi, seçimlere kadar halkın gündeminde ne varsa; EYT, emeklilik, asgari ücret, aklınıza çözüm bekleyen ne varsa çözerek gitmek zorunda olduğu gerçeğini görerek, kimse ne enflasyonun ne de dövizin ateşinin düşmesini beklemiyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte çok sayıda ekonomik paketleri tüm kesimlerin beklediği gerçeğini de iyi görmek, ekonomide dalgalanmaların devam edeceğini bizim gördüğümüz bu tablonun tüm ekonomistlerin ortak görüşü olarak sunalım.

SON 3 YILIN EN DÜŞÜK FINDIK İHRACATI

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, son 3 yılın eylül ayı fındık ihracat rakamlarını paylaştı Buna göre bu sene son 3 yılın en düşük ihraç sezonu yaşanıyor.  

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından verilen bilgiye göre; 1 Eylül’de başlayan yeni ihracat döneminin ilk ayında 25 bin 172.3 ton/iç fındık ihraç edilerek karşılığında 136 milyon 147 bin 595 dolar döviz girdisi sağlandı. 2021 yılının Eylül ayında 30 bin 257.2 ton/iç fındık ihraç edilerek 201 milyon 660 bin 872 dolar döviz geliri elde edilmişti. 2020 yılının Eylül ayında ise 33 bin 271.6 ton/iç fındık ihraç edilerek karşılığında 228 milyon 152 bin 415 dolar girdisi gelir sağlanmıştı. Evet 2022 yılının zor bir yıl olacağını TMO’nun bu yıl 200-250 bin ton kabuklu alması gereceğini yazmıştık. Sektörün kendi gerçeklerine Avrupa’da enerji krizi eklenince son 3 yılın en düşük fındık ihracat rakamları ortaya çıktı. Sonu hayırlı olsun diyoruz.

Fındıkta Tıkanıklık

Fındıkta her sene sorunlar azalacağına artarak devam ediyor. Nedeni; günü ve seneyi kurtaran politikalar ürettiğimiz için geleceği kurtaracak politikalar üretmediğimiz için tıkanıklık artarak devam ediyor. Sektörün paydaşları artık açıktan Borsa ve Sanayi Odası başkanlarının da katıldığı yüksek sesle İtalyan alıcının Türkiye kabuklu fındık piyasasından çıkmasını resmen istediklerini artık açıktan söyleyerek resmiyete döktüler. Yabancı alıcının istediği fındık Türk sanayicisi size verir siz asli işiniz olacak çikolata işini yapın fındığı biz verelim  yoksa bu işin sonu bu şekliyle Türk sanayicisinin ve ticaret gurubunun tasfiyesine gidiyor, devlet bu işi bu yapısal bozukluğu düzeltmeli diyerek Rekabet Kurulu’na başvurdular. Rekabet Kurulu da Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgesinde incelemelere başladı. Hep beraber karar alındığından rapor açıklandığında yayınlayacağız.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar