17.10.2021

Bölge kalkınması için çok önemli bir kurum; DOKAP

Giresun merkezli Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Ajansı İdaresi (DOKAP), Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinden sonra Amasya ve Tokat’ı da içine alarak kapsamına giren illerin kalkınmasına hız vermek ama

2012 Nisan ayından itibaren faaliyetlerini başarıyla sürdüre gelen kurumda eski başkanlar Ekrem Yüce ve Yusuf Mengi’nin bölgenin özellikle turizm yatırımları alarak büyümesi noktasında belediyelerle yaptıkları önemli çalışmalar iz bırakmıştı. Zaten başarılı bir Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mustafa Varank’a bağlı olan DOKAP’tan bölgenin beklentisi çok büyüktür.

DOKAP’ta projelendirme süreci nasıl işliyor?

Bundan tam bir yıl önce kurumun başına atanan Hakan Gültekin de siyasetten gelen deneyimini bölgenin kalkınması ve gelişmesi için kullanmaya kararlı görünüyor. Geçen hafta Çay TV’ye konuk olan Gültekin, oldukça önemli açıklamalar yaptı. Biz de bu açıklamaları bu hafta manşetten yansıttık. DOKAP başkanı programda çok önemli bir konunun altını çizdi ve “kuruma doğru ve nitelikli projeler gelmeli” dedi. İllerden ve kurumlardan gelen nitelikli projeleri değerlendiren ve kaynak aktaran bir kurum olduklarının altını çizen Gültekin, “sadece DOKAP’ın iyi olması gerekmiyor, sahada bizlere proje sunan kurumların da iyi olması gerekiyor. 2011 yılında kurulan ve iki yıl sonra proje almaya başlayan DOKAP’la birlikte illerimizin proje yapma durumları gelişti. Tam istediğimiz seviyede değiliz ama birçok ilden nitelikli projeler alıyoruz. Adeta proje yarışı var. Biz de bu projeleri DOKAP Eylem Planı’na göre değerlendiriyoruz. 2021-2023 Eylem Planı’mız yeni çıktı. Bu planı faaliyet gösterdiğimiz illerden bizlere proje gönderebilecek her kuruma anlattık. Yılbaşından başlayarak Temmuz sonuna kadar projeleri alıyoruz. Sektör koordinatörlüklerimizle birlikte projeleri inceleyip olumlu, olumsuz yönlerini değerlendiriyor ve Temmuz ayı sonuna doğru Cumhurbaşkanlığı Stratejik Bütçe Başkanlığı’na gönderiyoruz. Onlarda bir değerlendirme yapıp ardından kurumlar arasında süreci yürütme çalışmaları yapıyoruz. Projelerimizin, sürdürülebilir yönlerin ve geçmiş çalışmalar gibi birçok parametresini Kasım sonuna kadar değerlendiriyoruz. Tüm projeleri en ince ayrıntısına kadar değerlendiriyoruz. Son olarak bunları asil ve yedeklerle ilgili kurumlara geri dönüş yapıyoruz. Ardından protokol anlaşmaları ve kurumlar ihaleleri geliyor. Bu süreçte bizler de hak edişleri hesaplara yatırıyoruz. Turizm, tarım, hayvancılık, bitkisel, kültür, kobi, belediye hizmetleri, girişimcilik, sanayi, eğitim, sosyal sorumluluk gibi onlarca alt kategoride faaliyet gösteriyor ve sahanın her yerinde varız. En önemli görevlerimizden biri de ölçme değerlendirme yapmaktır. Çalışmalarımızı yoğun ve düzenli olarak yapmaya çalışıyoruz.  Doğru olan projeyi savunurum. Sahayı biliyoruz, inceliyoruz. Söylediklerimiz dikkate alınıyor” sözleriyle proje sürecini değerlendirdi.

Fındık ve çay kapsam dışı

Doğru bir tutum sergileyip bölgenin fındık ve çay yatırımlarına doyduğunu bu yönde projelere destek vermediklerini ancak katma değer yaratacak projeleri destekleyeceklerinin altını çizen DOKAP Başkanı’nı biz de destekliyoruz. Gültekin’e göre; bölgenin sosyo-ekonomik açısından fındık ve çay en önemli ürünlerden ve ciddi anlamda bölgeyi şekillendiriyor. Çay ve fındığı bölgede belli bir aşamaya gelinmesi ile artık bu ürünlerde katma değer yaratacak projelerin gelmesi daha önemli. Ordu Büyükşehir Belediyesi “fındığın çikolata ile senfonisi” projesiyle “Kybele” adında bir çikolata markası oluşturdular. Bakıldığı zaman farklı bir tat olan ve ihracata açık bu katma değere DOKAP destek verdi. Kalkandere Belediyesi’nden de çayla ilgili bir proje geldi. Şu an üzerinde çalışılıyor. Anlaşılacağı üzere katma değerli ürün oluşturabilecek projeler bir adım öne geçiyor.”

Katıldığı yayında bölgenin en büyük eksiği olan bir başka konunun da altını çizen DOKAP Başkanı, “bölgemizin en büyük eksikliklerinden biri nitelikli eleman ihtiyacıdır. Bölgede hizmet sektörü çok önemli. Turizm fakültelerini ziyaret ediyoruz. Birkaç ilimize bu projelerle ilgili kaynak desteğimiz olacak. Turizm, eğitim, kültür, tarım, hayvancılık, üretim ve istihdam odaklı katma değerli projeleri destekleyeceğiz. 2021 yılında bu başlıklarda projeler aldık. Bölgeye para hareketliliği sağlayacak projelere desteklemek istiyoruz. Turizm projeleri bizim için oldukça önemli. El ele verildiği zaman güzel projeler üretiliyor ve biz de oturduğumuz koltuğun sorumluluğu ile desteklerimizi sürdürüyoruz” sözleriyle iddiasını ortaya koydu. Kurumun bütçesine ilişkin açıklamalar da yapan Gültekin, “Onaylanan bütçemiz 108 milyon lira. 40 milyon lira da onayda bekleyen yedek bütçemiz var. Ayrıca, 80-100 milyon lira aralığında yeşil yol ile ilgili onay bekliyoruz. Ek bütçe taleplerimizle 300 milyon lirayı bulabiliriz” dedi.

Evet… Biz de DOKAP Başkanı Hakan Gültekin’in önemli tespitlerini destekliyor ve başarılar diliyoruz.

Fındık ne zaman 5-6 milyar dolar döviz getirecek?

Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Ordu Ticaret Borsası ve Ulusal Fındık Konseyi eski başkanı Nejdet Gürsoy’u konuk aldık. Çok önemli tespitleri vardı. “Ülkemize yabancı yatırımcıların gelmesini ve istihdam yaratmasını destekliyoruz” diyen Gürsoy, sonrasında bir şerh koyarak “ancak fındık sektöründe yabancılar fındık sektörüne yatırım yaptı diye ülkemiz fındık ihracatı 5-6 milyar dolara çıkmadı. Her durumda Türk fındık sanayi ülkemize 2-3 milyar döviz getiriyor. Yabancıların yatırımıyla bu rakam 5-6 milyar dolara çıkarsa bunu alkışlar ve destekleriz. Sektöre zaten Türk sanayicisi kapasite fazlası milyonlarca dolarlık yatırım yapmış, 50 bin kişiye de istihdam sağlıyor. Bizim yabancılardan beklentimiz çikolata sanayine yatırım yapmaları ve katma değer yaratarak ülkeye girecek dövizi 5-6 milyar dolara çıkarmalarıdır.  Aksi takdirde önümüzdeki 10 yılda sadece 4-5 Türk firması ayakta kalır. O nedenle ülke menfaatleri doğrultusunda hareket etmek gerekir” tespitinde bulundu.

Haftanın Sözü

Takdir edildiğini hisseden bir kişi her zaman beklenenden fazlasını yapar.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar