17.04.2022

İş Dünyası Belirsizlikten Şikâyetçi

Karadeniz iş dünyasını gezerken iş insanlarının belirsizlikten şikâyetçi olduğunu görerek ekonomi yönetiminden acilen KGF aracılığı ile 200 milyarı iş dünyasına vererek piyasaları rahatlatması gerektiğini gündemde tutmaya devam ediyoruz.

Sanayici ve İş İnsanları ekonomide yaşadıkları sorunları dile getirirken, piyasalarda büyük bir belirsizlik olduğunu ve öngörülebilir bir ekonomi istediklerini ifade ettiler.

Türkiye ekonomisinde güven ortamının bir an önce sağlanması iş dünyasının en büyük isteği olarak karşımıza çıkıyor.

 

EKONOMİ YÖNETİMİ PİYASALARIN KGF İSTEĞİNİ ACİLEN DUYMALI

İş dünyası acilen 200 milyarlık KGF aracılığı ile ödenecek parayı beklerken değerli büyüğümüz Osman Arolat, KGF için daha fazla KOBİ yararlansın derken ortaya çıkan yanlış durumu anlattığı Dünya gazetesindeki köşe yazısını sorunun çözümü adına kısaca hatırlayalım;

Cumhurbaşkanlığının yeni KOBİ tanımını iyi değerlendiremeyen KGF, kredi başvurusu yapmış işletmelerin kredilerini kilitleyerek, yatırımların beklemeye alınmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanlığının 18 Mart’ta yayınladığı daha çok KOBİ’nin krediden yararlanmasını amaçlayan kararnamesindeki yeni tanım nedeniyle, KGF teminatlı kredilerde kilitlenme yaşandığını ve bazı firmaların yatırım için beklemeye geçtiğini arkadaşımız Merve Yiğitcan’ın haberinden öğreniyoruz. Haberde yer alan bilgiye göre; 18 Mart’ta resmi gazetede yayınlanan KOBİ desteklerinden daha fazla işletmenin yararlandırılması için yapılan değişiklikte, gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti 125 milyon liradan 250 milyon liraya çıkarıldı. Ancak, haberde yer alan bilgiye göre, KGF’nin KOBİ tanımı, büyük yatırımların önünü tıkamaya başladı.    

Yönetmeliğin 6. maddesine göre, KOBİ vasfı hesap kapanış tarihindeki kriterler dikkate alınarak belirleniyordu. 18 Mart değişikliğiyle gelen kriterler KGF tarafından geriye yönelik de uygulanıyor. Bu durumda KGF, üst limiti KOBİ’ler için 35 milyon, KOBİ dışı 250 milyon lira olarak belirlenmişti. Buna göre firmalar kredi başvurusu yapıp dosyalarını iletmişlerdi. Yeni düzenleme sonrası 2020 yılı cirosu 125 milyon ile 250 milyon lira arasında olan işletmeleri KOBİ olarak sayan KGF, onaylanmış kredileri iptal ederek, kefalet limitlerini düşürüp, yeni başvuru istiyor. Bu gelişme sanayicilere göre yatırımları durdurma noktasına getirdi.      

TOBB Plastik Kauçuk ve Kompozit Sanayii Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu’nun haberde yer alan değerlendirmesi şöyle: “Ülke olarak katma değerli, cari açığı azaltan, ileri teknolojili ürünlere yatırım yapmaya ihtiyacımız olan dönemden geçiyoruz. KGF’nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile KOBİ desteklerinden yararlanacak firmaların sayısını artırmak amacıyla hazırladığı düzenlemeyi yanlış yorumlayarak firmaların önünü tıkayışını anlamak mümkün değildir. KGF konuları salt bürokratik sınırlama mantığı yerine, düzenlemenin özüne uygun yatırımların önünü açacak şekilde ele alıp değerlendirmesi gerekir.” Evet bu yanlıştan acilen dönülerek piyasaların KGF aracılığı ile rahatlatılması gerekiyor.

Haftanın Sözü

“Hiçbir şey erişilemeyecek kadar yüksek değildir”

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar