6.03.2018

KOBİ tanımı yenileniyor

KOBİ'ler işsizlik sorununun çözümünde önemli rol oynayan, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan, girişimcilik de önemli bir potansiyel taşıyan, ekonomik konjonktürdeki değişikliklere kolay uyum sağlayabilen ülke ekonomisi için önemli bir dinamizm kaynağıdır. Bu anlamda ülkemizin kalkınması için KOBİ'lerin güçlü olması son derece önemli. Bizlerde başarmaya yönelmiş bu girişimcilereiyi bir ev sahipliği yapmalıyız ki potansiyellerimiz ortaya çıksın.

Bunun içinde etrafı denizle çevrili ilimizin liman eksiğini ve geçmişten gelen projeler artık sonlandırılması ve OSB’lerin acilen ilde ve ilçelerde hayata geçirilmesi KOBİ'ler açısından son derece önemli.

Hükümet özellikle KGF sayesinde imalat sektörüne ve sanayicilerimize sahip çıkmaya devam ediyor. Piyasaları canlı tutmak adına önemli adımlar atıyor, bunlardan bir tanesi de Hazine'den KDV alacakları, indirim yoluyla tahsil edilemeyen sonraki döneme devreden vergi mükelleflerine vergi alacaklarının kısa sürede iade edilmesinin önü açılıyor.

Bugün tüm bunların arkasında ekonominin canlandırılması yer alıyor...

Ayrıca hafta içi Başbakanın yaptığı açıklamayla Kobilerin tarifinin değiştiğini de açıkça olumlu yönde görmekteyiz. Başbakan Yıldırım, KOBİ tanımının değiştirilerek mevcuttaki 40 milyon liralık 'destek' üst sınırının 125 milyon liraya çıkarılacağını duyurdu. Kısaca Kobilerimizi iş dünyamızı yakından ilgilendiren bu gelişmeleri kısaca hatırlayalım.

KOBİ'lerle ilgili bir müjdemiz var" diyen Yıldırım yaptığı konuşmada, "Ülkemiz gelişti, kalkındı ama KOBİ tanımı aynı kaldı. Bu da işletmelerimizin işini zorlaştırıyor. KOBİ'lerin tanımı değişiyor. Daha fazla girişimcimizin desteklerden faydalanması için KOBİ'ler için bir üst sınır konulmuş destekte. 40 milyon... Şimdi bunu biz 125 milyon liraya çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.

"33 yıllık Katma Değer Vergisi Yasası'nı kökünden değiştiriyoruz" diyen Yıldırım, "Aslında bu bir değişiklik değil, bu bir reform. Bunun içinde ne var... Vatandaşın devletten alacağı biriken KDV'si bir takvime göre ödenecek. Eğer bundan sonra KDV'ler 3 ay içinde ödenmezse, ödenmeyen zaman için devlet faiz verecek. KOBİ Gelişim Destek Programı ile 2 bin 49 işletmeye destek vereceğiz. Şunu 3 bin yapalım! Bu program ile 524 milyon olmasın 600 milyon olsun. 1 milyar 300 milyonluk yatırım hacmi oluşacak ve 5 bin - 6 bin civarında yeni çalışan vatandaşa aş-iş imkanı sağlanacak" şeklinde açıklamada bulundu.

Tekno Yatırım Programı ile işletmeler, teknoloji düzeyi yüksek katma değerli ürünler üretir hale gelmesi için desteklenecek. Teknolojik üretim yatırımı yaparsa yüzde 70 geri ödemesiz ve yüzde 30 geri ödemeli olmak üzere yüzde 100 desteğe sahip olacak. 100 liralık yatırım yaparsan 70'i bedava. 30'unu geri ödeyeceksin. Üst limit de 5 milyon.

Herkesin ölçeğine ve gücüne göre destek imkânı var fakat önemli bir proje var diyelim ki 10 milyona kadar da çıkıyor bu destek. 294 işletmenin başvurusu tamamlandı ve bu projelerle az önce dediğim gibi dışa bağımlı olduğumuz ürünleri yerli kaynaklar ile üretme imkânına sahip olacağız.

Evet, bugün bunların arkasında ekonominin canlandırılması çabası yer alıyor. Bunun içindir ki tüketim projeleri yerine ‘yine üretim, üretim’ diyoruz...

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar