1.08.2018

Sanayici eylem bekliyor

Türkiye’nin tek çıkış yolu üretim, yatırım ve istihdamdır. Bunun olabilmesi için sanayici ve ihracatçıların ihtiyacına yönelik olarak Kredi Garanti Fonu’nun devreye sokulması.

24 Haziran sonrası söylem ve yapılanmalar güzel ama Türkiye iş dünyası ve Karadeniz iş dünyası paket çözüm bekliyor. Sanayici, ihracatçı yüksek faiz ve yükselen döviz kuru kıskacına gidi. Bu nedenle reel sektörü sıcak para ile fonlamak, sektörel bazda çözümler üretmek zorundayız.

İlk 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşu listesine giren sanayicilerimizin kârlarına bakıyoruz; kaynaklar finansman giderleri için bankalara gitmiş. Yani herkes bankalara çalışmış. Çünkü ekonomi tıkandı. Şirketler üzerinde büyük kur riski ve faiz yükü var. Bunun için mutlaka bir çıkış programına ihtiyacımız var.

Yüksek faiz ekonominin en büyük sorunudur. Şirketlerimizin kur riski ve faiz yükünden kurtulmaları, zaman alacaktır. Banka sisteminin bu konudaki desteği büyük önem taşımaktadır.

Merkez Bankası, faiz artırımı konusundaki şiddetli baskıya direndi, faizi artırmadı. Türkiye’de son zamanlarda başta devlet, her kesimin borcu arttı.

-Devlet, KOBİ’leri ve şirketleri darboğazdan çıkarmak için kredilerini imkânlar ölçüsünde artırmalı, özel ve kamu bankaları iş dünyasına yeni krediler açmalıdır. Ama görüyoruz ki bazı bankalar yeni kredileri açmamışken mevcut kredileri de kapatma yoluna gidiyor. Bu uygulamaya dur denmelidir. Ekonomi iş dünyası yeni fonlarla desteklenmelidir.

Yine yeşerdi, fındık dalları

Fındık üreticisi bahçeye girdi. Devam eden sezonda ihracatın 290 bin ton iç fındık olmasını bekliyoruz. Herkes yeni sezonda nasıl bir süreç yaşanacağını merak ediyor. Yeni sezonunda herkes neler olacağını soruyor. Olacak şudur, TMO net hareket ederse üretici başta olmak üzere, sanayici, Avrupa tüm kesimler önünü görür. Ama altını çizerek yazıyorum. Tarım bakanlığına göre Doğu Karadeniz’de ve Batı Karadeniz’de fındık maliyetlerini resmen açıklaması kamuoyunda birçok tartışmaya son verecektir.

Sorun ülkemizde seneyi kurtarmak ve günü kurtarma şeklinde devam ediyor. Bu nedenle rekolte gerçeği ve TMO politikaları piyasaya yön verecek, fındık fiyatı arz-talebe göre serbest piyasada oluşturacaktır...

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar