2.04.2025

Avrupa silahlanırken…

Avrupa Parlamentosu’nun (AB) 12 Mart tarihli 2565 sayılı 88 maddeli uzun Kararı’nda ‘’2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez tarihin akışını değiştiren olaylar,

Rusya’nın saldırganlığı ve Avrupa Güvenlik Sistemi’nin bir parçası olan Ukrayna, AB’ye  savunma harcamalarını GSHM’sının  %5’ine çıkarılmasını  zorunlu kılmıştır’’ ifadesini okuyunca,  ‘’Yeni bir Yalta Anlaşması’na doğru  gidiyoruz’’dedim.

Şubat 1945’de Yalta kentinde toplanan 3 lideri, dünyayı  ‘’batı’’ ve ‘’doğu’’ olarak ikiye böldü.Churchill bu sınıra ‘’demirperde’’ dedi.

ABD 40 ülkelik Batı Avrupa’yı, Sovyetler ise  Doğu  Avrupa ve Merkezi Asya’da 17 devleti  ‘’güvencesine’’ aldı.

Avrupa’nın güvenliği o tarihten sonra ABD üstlendi. Savaş sonrasının barış ortamında  enerji tedarikçisi ise Rusya oldu.  

24 Şubat 2022‘de Rusya Ukrayna’ya saldırısı sonrası Avrupa silkelendi…

 

Kim bu düşman(lar)?

Soru, Dr. Mehmet İnan’dan geldi. Görmediğimiz / bilmediğimiz  uzaylıların Avrupa’yı  işgali mi söz konusu idi?

AB Kararında  ‘’Uzay’lılar’’  yok.  Tehdit öğesi Rusya ve Çin.

Korkunun kaynağı Ukrayna’nın ve Rusya’nın Avrupa’nın kapısına dayanması.

Bir Avrupa  haritası şimdi sıranın Baltık’ların 3 ülkesi  (Estonya, Litvanya ve Letonya ) geldiğini gösterir. Üç ülkenin toplam nüfusu 5,9 milyon. Bu nüfusun yaklaşık 1 milyonu etnik ve vatandaş olarak Rus.

Rusya, 1991’de bağımsız olan bu 3 ülkeyi  kendi toprakları içinde görüyor. Bu ülkeler  Baltık Denizi’ne açılım sağladığı için alanın stratejik önemi de var.

Sonra ‘’Domino Teorisi ‘’ öngörüsü: Sıra Polonya’da…

 

Ne yapılıyor?

2024’den sonra AB kendi güvenlik  mimarisini oluşturmaya karar verdi.

Almanya öncülük etti. Anayasa’sının  ‘’borç freni’’ koyan 109. maddesini delerek, savunma harcamaları  için 1 Trilyon Euro’luk  borçlanma hakkı aldı.

Savunmaya yılda 326 milyar $ harcayan AB, bu harcamayı 5 kat artırıyor, 1,4 Trilyon $’a çıkarıyor.

J. Delors Enstitüsü bu sektörde 1 milyon insanın istihdam edileceğini hesaplıyor.

AB Savunma ve Uzay Komiserliği adıyla yeni bir AB Bakanlığı (Komiserlik) var. Bir Litvanya’lı -bir tesadüf olamaz- Andrius Kubilius Komiser oldu. Kabilius Litvanya’nın eski başbakanı.

Hedef, bir AB ortak savunma gücü oluşturmak. Finansman, AB devlet tahvilleriyle sağlanacak. Faiz %10. Bu oran 2. Savaş’dan bu yana bir ‘’rekor’’.

Eurobarometer’e göre, 449 milyon insan yaşayan AB’de  ana sorun % 36 ile savunma ve güvenlik. Bu veri, büyük değişimi çok iyi anlatıyor.

 

Türkiye yok..

AB’nin Yeni Güvenlik Mimarisi’nde Türkiye’ye yer verilmemiş.Avrupa Parlamentosu’nun  2565 sayılı Kararı’nın 8. maddesinde ‘’NATO üyesi ve AB aday üyesi  Türkiye’ye  uluslararası hukuku gözetmesi ve Kıbrıs’ı tanıması ‘’ ifadesi, AB’nin Türkiye’yi  işbirliği  kapsamında görmediğini anlatıyor. Bu ifadeler, farklı sözcüklerle adeta pekiştirircesine,40. maddede tekrarlanmış.

 

Yeni 4’lü…

Evet, yerküre üstünde mihver(eksen) ülkeler, Çin, ABD, Rusya ve AB olarak 4’e çıkıyor….

Savunma gücü ‘’savaşmak’’ eyleminin özdeşi değil. Güç çoğu zaman ‘’ caydırıcı etki’’ yaratır, yoksa Keşanlı Ali Destanı ortaya çıkar mıydı?

 

Yaşar Kemal usta, Abdi İpekçi’ye diyor ki:Basın,dünyamızdaki pek çok kötülüğün bilinmesini,duyulmasını sağlayarak önemli savaşımlar vermiştir. Basın hiçbir çıkarın yanında olmamalıdır, kendi çıkarı olsa bile. İşte basının özgür olması da budur.

 

NOT 1:Fransız E.Cumhurbaşkanı  Sarkozy için seçim rüşvet almaktan 7 yıl hapsi isteniyor.

NOT 2: Paris referendum yaptı, 500 cadde trafiğe kapanıyor.

NOT 3:Dünyada Tesla otomobiline mal boykotu hazırlanıyor.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar