8.06.2024

19 Mayıs'a alternatif gibi festival

Bugün Samsun'da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca organize edilen ''Kültür Yolu Festivali'' adı altında bir etkinlik başlayacak.

Bakanlık, festivalin afişinde Samsun'un simgesi olarak, Yusuf Ziya Yılmaz'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Saathane meydanında yaptırılan saat kulesi seçildi.

Meydandaki saat kulesinin aslı, 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 10. yılı anısına yaptırılmış ancak, 1943 yılındaki Ladik depremde hasar gördüğü için can kaybına neden olmaması için 1948 yılında sökülmüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 105 yıl önce ülkemizin düşman işgalinden kurtarılması için Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurtuluşa 'İlkadım'ın atıldığı Milli Mücadele ve dolayısıyla 19 Mayıs şehri olduğunu dair bilgiden habersiz olduklarını iddia edemem

Bu cümleden olarak, İngiltere Kralı tarafından hediye gönderilmesi amacıyla doğum günü sorulduğunda Gazi'nin ''Benim doğum tarihim 19 Mayıs'tır'' dediğini ve dolayısıyla Samsun'un aynı zamanda ''Atatürk'ün şehri'' olarak da anıldığına dair bir bilginin, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin bir bakanlığında görev yapanlar tarafından bilinmiyor olmasına da ihtimal vermem.

Dolayısıyla bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Samsun şehrinin bir hemşerisi olarak Samsun'un  ''Atatürk şehri'' olarak anılmasından 'Onur' duyarım.

''Kazanamazsak Ulus meydanında beni asarsınız'' diyerek hayatını ortaya koyarak bize bir vatan bırakmak için yedi düvelle savaşmayı göze alan Ata'mıza minnettarız.

On yıllarca süren savaşların sonucunda yorgun ve bitkin düşmüş yoksul dedelerimiz ve ninelerimiz, Ata'mıza minnet duygularının bir ifadesi olarak, aralarında topladıkları paralarla, dünyaca ünlü heykel sanatçısı Avusturyalı Heinrich Krippel'e Atam'zın bir heykelini yaptırmışlar.

Samsunlular, o anıtla gurur duyarlar.

''Onurumuzdur'' derler bu nedenle

Bugün Milli Mücadele ve 19 Mayıs şehri Samsun'da başlayacak ve adına ''Kültür Yolu Festivali'' denilen etkinlikte, onurumuz olan Atatürk heykeli yerine, 20 yıl kadar önce yatırılmış saat kulesinin, Samsun'un simgesi olarak kullanılması tepkilere neden oldu.

Festivalin tanıtımı için önceki gün bir toplantı düzenlenmiş.

Gazetemizin editörlerinden N. Alper Cabbar, festivalin tanıtımını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi'ye afişte, Atatürk heykeli yerine saat kulesinin kullanılma nedenini sormuş.

Selim Terzi, Alper Cabbar'ın bu sorusuna şu cevabı Vermiş:

"Eleştirinizi haklı olarak görüyorum. Başımızın üzerinde yeri var. Atatürk, kırmızıçizgimizdir. Samsun şehrinin hassasiyetini de anlayabiliyorum. Seneye düzelteceğiz."

Hassasiyetimizi anlıyor ve eleştirilerimizi haklı buluyorlarmış.

Ayrıca Atatürk kırmızıçizgileriymiş.

Pöh!.

Sevsinler.

Bu nasıl kırmızıçizgidir ki; biz göremedik.

Festival direktörü Selim Terzi, bunları söylerken, Samsun'un Valisi Orhan Tavlı da yanında oturuyormuş.

Vali'nin bu konuda tek kelime etmemesi de manidar ayrıca.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, Atatürk heykelinin, Türk Milletine ne anlattığını biliyordur elbette.

Ancak, festival direktörü olan muhtereme ve dolayısıyla bakanlık yetkililerine hatırlatmak isterim ki; Samsun'daki Atatürk heykeli ile birlikte İzmir Cumhuriyet meydanının yanı sıra, Ankara'daki Sıhhiye meydanındaki Atatürk heykelleri Türk Milletine Cumhuriyetimizin kuruluşuna dair önemli bilgileri aktarır.

Bu üç anıtın da yüzü, muasır medeniyet seviyesine olaşma hedefimizin ifadesi olarak batıya dönüktür.

Samsun Atatürk anıtı, ülkemizin düşman işgaline başkaldırının ifadesi olarak, Kurtuluş Savaşı'nın başladığı noktayı simgeler.

İzmir Cumhuriyet meydanındaki heykel, Atatürk'ün ''Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir'' emrinin bir sonucu olarak düşmanın denize dökülüşünü, Ankara'nın Sıhhiye meydanındaki heykel ise, ''Biz artık buradayız'' ifadesinin simgesidir ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğuna dair bilginin dosta düşmana ilanıdır.

Atatürk kırmızıçizgimizdir.

Bu sözü işitmek ruhumuzu okşuyor elbette.

Ve fakat.

Atatürk’ün Şehri olarak bilinen Samsun’da, Milli Mücadele ve 19 Mayıs’a alternatif kutlama algısı oluşturacak festivalleri organize edenlerde, bu söze uyan davranış ve eylemeleri beklemek de bizim en doğal hakkımızdır.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar