5.11.2022

Brezilya seçiminden dersler

2015‘de bir ‘’göç‘’ çalışması için Latin Amerika’daydım. Brezilya kolaçan ettiğimiz ülkelerin başında geliyordu.

Yaptığımız yayının son cümlesi şöyleydi:

-Brezilya zaman zaman tökezlemesine rağmen,dünya ekonomisinde var olma yarışında  yer alıyor, bu durum yakından izlenmeli.,.. 

Nazi zulmünden kaçarak bu ülkeye sığınan Stefan Zweig‘ın  şu tümcesini kullamıştım:

-Bu ülkenin bir geleceği var.

Prof.Sabri Ülgener hocadan ödünçleme,  anlatmak için değil,  kavramak için  bir Brezilya denemesi  yapmak istiyorum.

    Evet, Brezilya’da seçimi Lula kazandı, bu sonuç bir başarıdır.

215 milyon nüfuslu ve Türkiye’nin 2 katı ulusal gelir  üreten  Brezilya’da,  Lula  3. kez başkan seçilen ilk insan oldu.

Günümüz Brezilya’sında 33 milyon insan aç yatıyor ve 125 milyon insan yoksul. Bu insanlar büyük ölçüde Bolsorano’nun mirası, özellikle açlar…Böylesi bir ortamda Lulanın ‘’HerBrezilya yurttaşının gece yatağa tok girmesini sağlayacağım!’’ sözünün anlamı büyük.

Lula’nın programında 5 nokta dikkat çekiyor :

1-Açlar doyacak. 2-Amazon ormanlarının tahribatı duracak. 3- Güven yaratılacak  ve kamu ve özel sektör yatırımları seferber edilecek. 4- Ülkenin en büyük gelir getirici petrol arama ve pazarlama kuruluşu  Petrobas yeniden kamulaştırılacak. 5- Vergilendirme alım gücüyle orantılı olacak.

Bolsonaro, evanjeliklere yaslanan yobaz/bağnaz/soyguncu  iktidarını ‘’Tanrının İktidarı‘’ olarak lanse ediyordu… Amazon ormanlarının tahribatını o başlattı… Covid olgusunu  inkar etti  680.000 insan öldü… Ülke kaynakları 3-5 kişiye  tahsis edildi….Soygunun büyüğünü kendi evlatları gerçekleştirdi….Hukuku işletmedi,  basın susturulmak istendi.. 

Lula seçim döneminde ‘’yumuşak‘’ dil kullandı. İki ayaklı bir kampanya yaptı: Geniş bir demokrasi cephesi kurdu. İkincisi, değişimin umudunu verdi, projelerle konuştu.

Latin Amerika’da şimdi demokrasi tercihi  yapan ülke sayısı Şili, Peru, Honduras, Kolombiya  ve  Bolivya’dan sonra  altı oldu. 

Brezilya ve Hindistan dünyanın nüfusca en büyük demokrasilerinden biri olarak  ‘’ demokrasi cephesinin ‘’ her  zaman kazanabileceğini kanıtladı.

Lula’nın ‘’Yarının Bezilya’sı İçin Mektup ‘’ u ile bitereyim: 

-İki resim var:

Birisi nefretin,yalanların,hoşgörüsüzlüğün,işsizliğin,düşük ücretlerin, açlığın,silahların ve ölümlerin, duyarsızlığın, maçoluğun, Amazon’un ve çevrenin tahribatın ülkesi.Uluslararası  tecridin , ekonomik  durgunluğun, diktatörlüğün  ve işkencelerin  takdirle karşılandığı ,korku ve  güvensizlik  dolu bir Brezilya.

Diğeri, umudun, saygının, emeğin

Istihdamının, insana yarışır ücretlerin, onurlu  emekliliğin, herkes için hak ve fırsatların yaşandığı,sağlığın, eğitimin, çevrenin  korunması ve kadına saygının ülkesi…

Siyah nüfusun ve çeşitliliğin, dünyayla entegrasyonun ve hepsinin üzerinde  demokrasiye sarsılmaz bağımlılığın.

Umut dolu bir Brezilya, herkes için bir Brezilya…

     Ustamız Yaşar Kemal bakınız ne diyor: Başka bir şey daha var, hakların, kişilerin özgürlüğünden başka o da toprağın, doğanın özgürlüğü. Dünyamız korkunç bir ecosidle karşı karşıya bugün.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar