14.01.2023

Daniel Vahremboim’un vedası

Müzik yönetmenini kendi seçerek ‘’dünyanın en demokratik orkestrası‘’ olarak anılan, 1882’de kurulmuş Berlin Senfoni Orkestrası, 8 Ocak günü bir tarihi gün yaşadı.

Daniel Bahrenboim sahneye son kez ‘’şef ‘’ olarak  çıktı.

Yaşayan en ‘’özgür ruhlu‘’ piyanist olan Martha Argerich (doğ:1941) ona solosuyla eşlik etti. Robert Schuman‘ın  a-moll  piyano parçası sonrası, beş kez sahneye davet ediliyorlar. Berlin’de az görülür bir tablo bu…

70 yıllık dostlar sonra ortak olarak piyanoya oturuyor ve seyirci için bir ‘’bis’’ çalıyorlar, bu da ender yaşanır.

Bahremboim  80. yaşında ve bu ayın sonunda Berlin Opera’sının daimi şefliğine ve tüm  sahne yaşamına veda edecek.

Bahrenboim’u  yönetmen ve  piyano sanatçısı olarak tanırız. Ama İsrael- Filistin barışını oluşturmak için kurduğu  Doğu-Batı Divan Orkestrası‘nu bilmemek ne mümkün? 1999’da kurduğu bu Orkestra her iki ulusun sanatçılarından oluşuyor. Tüm engellemelere karşın o tarihten bu yana dünyanın onca yerinde konser veriyorlar. Bahrenboim bir  ‘’barış elçisi’’.

1942 doğumlu olan yahudi sanatçının  müzisyen ailesi müzik  yeteneğini keşfedince 9 yaşındayken Avrupa’ya taşınıyor.

Hem piyano virtüözü, hem de orkestra şefi olarak sahnede. Yılda  ortalama 150 konser veriyor.Berlin Devlet Operası’nın  daimi yönetmeni.

Hiristiyan bir Filistinli olan Prof.Edward Said ile kurduğu Batı-Doğu Divanı Orkestrası dünya genelinde yankılanıyor. Kendi topraklarında birlikte olamayan İsrael ve Filistinli sanatçılar, dünyanın her yerinde  ‘’barışın sesi’‘. 2014’de ‘’Bahrenboim § Edward Said  Enstitüsü’’ kuruluyor. ‘’Barışın sesi’’ kurumsallaşıyor. Hem İsrael, hem de Filistin yurttaşı olan  Bahrenboim ‘’antisemit’’ olarak bilinen Richard Wagner’in  (1813-1883)  İsrael’de bir eserini çaldırmasıyla yıldırımları üstüne çekiyor. Yetinmiyor, İsrael işgalciliğini hep eleştiriyor.

BBC’ye  ‘’Başlangıçta  Olay Sadece Bir Ses  İdi‘’ kaydı, müziğin alfabesi.  Steinway markası için  geliştirdiği yeni bir piyano var.       

Bahrenboim’un portresiyle iki ders veriyor: Sanat ve sanatçının sorumluluğunun sahne ile sınırlı kalamaz… Sanatçı siyasi bir kimliğe sığınmadan, ‘’barışın sesi’’ ve sözcüsü olmalı. Ve ölümlülüğü bilerek kariyerine nokta koymayı bilmeli…

Bahrenboim, çatışma/savaş hallerini fazlasıyla yaşadığımız günümüz  dünyasında ‘’barış elçileri ‘’ne  ihtiyacımızı haykırıyor.

‘’Barışın Dili‘’nin ekin  dünyasının bu insanlarına  yakıştığını Yaşar Kemal ile tanığız.

Güle güle Bahrenboim…

‘’Barış Güvercini‘’ tavrını hep anımsayacağız, bizlere örnek oldun.

Yaşar Kemal Usta Teneke oyununda şöyle diyor: Yalan teşkilat kurmuş, doğru yalnızdır.Yalanın geleneği var, senin doğrunun her gün yeniden yaratılması gerek. Her gün bir şafak çiçeği gibi yeniden açması  gerek…

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar