12.03.2022

Kore’nin  başkanı

‘’Uruguay  ve Pepe ‘’ tüm dostlarımın ilgisini çekti. Bir kere anladım ki herkes  ‘’ politik çözüm’’ ü görmek istiyor, çözümsüzlüğün dayatılmasına tahammül etmiyor.

Bu hafta sizleri yeni devlet başkanını seçen Kore’ye götürmek istiyorum.  Uruguay‘ın tam bir asimetriği.

Güney Kore, 9 Mart Çarşamba günü Yoon Seok-jeul’u yeni Başkanı olarak seçti.  Seçime yüzde 77 katılım olmasına karşılık, iki aday arasında sadece  %1 fark olmasını The Guardian  ‘’ uygunsuzlar arasındaki seçimin sonucu‘’ olarak yorumladı. Başkan, Gyonngi kentindeki Belediye Başkanlığı’ndan  ‘’Herkese Temel Gelir ‘’ uygulamasından tanınıyor. Yeni Başkan temel gelir uygulamasını şimdi tüm Kore gençliğine genişletecek, en azından vaadi bu.

Ancak...

Başkan Y.Seok–jeul seçim kampanyası sırasında temel gelir ödemesi için gerekli fonu, asgari ücretleri azaltılmasından sağlayacağını açıkladı. Bunun nasıl olacağı belli de değil. Yarattığı  gerekçe çok ilginç : Bunu yaparak  ülkemdeki sınıf çelişkisini azaltacağım !

Bay Başkan, yakın zamanda Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı‘nı da kaldıracak. Bunun için yarattığı gerekçe,  ‘’kadınların ülkede yeterince hak sahibi’’ olduğu. Oysa bu kadınlar son 10-12 yıldır biraz gün yüzü görmüştü, hepsi bu. Üstelik Bakanlık da yepyeni kurulmuştu.

Kore Başkanı’nın çözüm listesinde, son 10 yılda fiyatları 2 kattan fazla artan ‘’konut açığı’’  konusunu da çözme vaadi de var. 52 milyon ülke insanının yaklaşık yarısı başkent Seul‘da yaşıyor. Onların da büyük bir kısmı  ‘’ banjiho‘’ larda  ( WC’siz konut ) ömür sürüyor. Bu başlık seçim kampanyasının en büyük konusuydu. Bunu çözmek için ‘’ jeonse’’ adı verilen konut finansman sisteminin değişmesi gerekiyor. Bu sistemde, her ay belli bir konut taksiti ödemek yerine, işin başlangıcında topluca büyük bir miktarın ödenmesi zorunlu. Bu da küçük tasarruf sahipleri için yıkım olmakta. Yeni Başkan seçim söylemlerinde çözüm için bir yaklaşımı olmadı, birden fazla eve sahip olanlara  ‘’yüksek vergi getirmek ‘’ sözüyle yetindi.

Kore’nin yumuşak karnı, Kuzey Kore. İşin gizemi kuzey ile barış yapmaktan geçiyor. Bay Başkan bu konuda  ‘’hayır olmaz ’’dememekle birlikte, konuyu geçiştirmeyi yeğledi. Bununla yetinmedi, ABD ‘den silah alım programını hızlandıracağını açıkladı.

Batı dünyasının  ‘’merkez sağ’’ olarak tanımladığı aslında tipik bir popülist kimlik olan Başkan Yoon’un Kore’si halen dünyanın 10. büyük ekonomisi.1989‘da Japonya’nın yarısı olan bu ülke, 2018 ‘de satınalma gücü paritesi cinsinden Japonya ile eşit konuma geldi.1.6 Trilyon $‘lık ulusal gelir büyüklüğündeki ülkede kişi başına gelir 32 bin dolar. Kore Merkez Bankası son 24 ayda iyi bir ‘’ kriz yönetimi ‘’yaptı ve faizleri 3 kez arttırdı ve buna devam etmekte de kararlı. Böylece ekonomik dinamizm sürecek.

Ama...

Demokrasi bir çoğulculuk rejimi. En önemli kolonu ise kadınlar. Onları dışlayamazsınız. 

Demokrasi gelecek rejimi. Geleceği gençler oluşturuyor. Onları hamasetle doyuramazsınız.

Demokrasi barışçıl bir rejim. Kuzey Kore ile barışı geçiştirerek  ‘’barışçı’’ olmazsınız.

Oscar ödülü almış olan Parazit filmi bir dünya gerçekliği olduğu kadar Kore toplumunun da gerçeği. Kore’nin insanı bu çözümü arıyor / bekliyor.  

Kore’nin yeni başkanı ise  Yoon Seok-joul, sıraladığım 3 kamburla seçildi, Parazit filminin konuyu oluşturduğu  bu çok dinamik ülkede işi çok zor...

(km  / gönderi :12.03.2022 ) 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar