16.03.2024

Kozak köy tiyatrosu

Ve Yaşar Kemal İzmir’in ‘’Onursal Hemşehrisi ‘’ oldu. İzmir BŞ Belediyesi Meclisi’ne Reis Tunç Soyer’in sunduğu önerge şöyle:

-Yüzyıllar öncesinden bu topraklarda İlyada ve Odysseia adlı destanı yazan, insanoğlunun pek çok temel duygularını yalın bir dille anlatan Homeros’un bu sade, canlı yapısını Yaşar Kemal’de de buluyoruz.  Homeros da Yaşar Kemal de kendilerine has üsluplarıyla toplumu derinden etkiledi.

Yaşar Kemal, İzmir’in yazarı Homeros’un geleneğinin günümüze tek taşıyıcısıdır. Halk şiirinin ve Epopee geleneğinin, Homeros’tan bu yana insan değerinden kopmama yaklaşımının tek temsilcisidir. Homeros İzmir’se, Yaşar Kemal de İzmir’dir.

Kısacası Homeros’un ne kadar büyük İzmirli ise… onun geleneğini devam ettiren Çağdaş Homeros Yaşar Kemal de o kadar İzmirlidir. İzmir onursal hemşehrisidir…

Karar oybirliğiyle ile alındı. Üye sayısı sırasıyla CHP, AK ve İYİ Parti’li üyeler ‘’evet’’ dedi.

Oybirliği kararını ‘’Yaşar Kemal=Türkiye’’ oluşuna bağlıyorum.   

Yukarıbey Köy Tiyatrosu, Bergama’ya bağlı 1200 nüfusu olan Kozak yaylası içindeki Yukarıbey köyünün kadınlarınca 2022’de kuruldu.

Oyuncuların tümü kadın. Adları Serpil Gökçe,Rakibe Doğan, Semiha Atan,Emine Şen ve Arife Somak. Hepsi evli, çoluk-çocuk ve hatta torun sahibi olanı var. Çiftçilik ve hayvancılık yapıyorlar.

Bu tiyatro geleneksel ‘’köy seyirlik oyunları’’nı oynamayı hedef edindi.

’Doğanın Gözyaşları’’ adını verdikleri bir ortaklaşa (anonim) oyun yazdılar. Oyun, Ege Bölgesi’nden çeşitli davetler aldı, sergilendi ve büyük ilgi topladı.

Oyun, köy kadınlarının yaşamlarını ve adetlerini işliyor. Dayanışma içinde geçen güçlü bağlar sergileniyor. Kadınların Kozak yaylası ve Madra Dağı eteklerindeki yaşamları ve çam ağaçlarının yaşamlarındaki önem  vurgulanıyor. 

Çam fıstığı üretiminin sürdürülebilirliği için doğanın ve eko-sistemin korunması gerektiği anlatılıyor. Kendi yörelerinde doğayı katleden, halkın sağlığını tehdit eden siyanürle altın arama çalışmalarının olumsuz etkiler sahneliyor. Farkındalık oluşturmak istiyorlar.    

Tek perdeli bu oyun, geleneksel köy seyirlik oyunu tarzına uygun doğaçlama bir seyir izliyor. Her oyunda yaşanan gündelik hayatın esintisiyle ekleme ve çıkarmalar var.

Tiyatro yazınının unutulmaz  ismi Prof.Metin And, Anadolu’ya has köy seyirlik tiyatro türünün yaşatılması  gerektiğinin altını çizer. Yukarıbey Köy Tiyatrosu, Ege bölgesinde köy seyirlik türünü yaşatan ender bir tiyatro topluluğu.

Geçen hafta Altınoluk’da onları ayakta alkışlayan 300 tiyatrosever, oyunun ve oyuncuların doğanın hakkını fazlasıyla ödediklerini kanıtlıyordu.

Ege Bölgesi’nde  10 köy tiyatro topluluğu  daha var. İzmir BŞ Belediyesi her yıl bir ‘’Köy Tiyatroları Festivali ‘’ düzenliyor.

İşin ucu ise Bademler Köy Tiyatro’suna dayanıyor.1933‘de ilk oyunlarını sahnelediler, 91 yıldır da oyun sahneliyorlar. Bu tiyatronun kurucusu, öğretmen Mustafa Anarat’ı saygıyla anıyorum.

Homerosoğlu Yaşar Kemal usta diyor ki: Ben diyorum ki size / Bir dil bulacağız her şeye varan / Bir şeyleri anlatabilen…

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar