11.09.2023

Oppenheimer filmi

‘’Oppenheimer’’ adlı film 1954 yılında noktalanıveriyor. Oysa, Dr.Robert Oppenheimer‘in (1904-1967) asıl yaşamı bu yıldan sonra başlıyor.

Onun adını taşıyan film, ‘’komünist avcılığı’’ na çıkan ABD’nin McCarthy Komisyonu’na odaklanmış.

Soruşturmaları  bitince, 1954’te, Dr.Oppenheimer bir adada inzivaya çekiliyor, toprak alıyor, tarım yapıyor ama bence yaptığı iş vicdan azabını bastırmak…

BBC‘de  ‘’savaşsız  dünya‘’ kavramını ele alan bir seri yapıyor. 1954’te  Colombia Üniversitesi’nin 200. yıldönümünde ‘’ İnsanoğlunun Bilme Hakkı ‘’  programında  ‘’ konferansının  teması ‘’barış‘’.

1955’de  ‘’Açık Fikir ‘’ programında  nükleer silaha dayalı diplomasi fikrini ‘’red’’ ediyor. Oppenherimer, tekil çıkışların ses getirmediğini anlayıp 1960’da  Russell   ve Einstein ile birlikte  Dünya  Sanat ve Bilim Akademisi ‘ni kuruyor. Akademi’nin misyonu nükleer silahların yayılmasını önlemek ve barış ortamlarını yaratmak.

Anlaşılan Oppenheimer kendi geliştirdiği atom bombasının yaratabileceği felaketi anlamış ve sürekli bir iç hesaplaşma içindedir.  Dürrenmatt’ın  Fizikçiler  adlı oyununda  o  ‘’Modern Zamanların Faust ‘’udur.

Oppenheimer 1967’de kanserden ölür, ama lanet onun üstünden kalkmaz!

Kızı Katherine’nin BM’ye çevirmenlik  başvurusu ‘’ailesinde komünist sempatizanı ‘’ olduğu gerekçesiyle red edilince, intihar eder, vasiyetinde babasının  toprağı  ‘’barış projeleri’’ ne bağışlar.

Atom bombası sadece yok edici değil, bilimin insanlığa hizmet  amacını da ters…

Oppenheimer bunu çok geç öğrendi, film de bu gerçeği ‘’es’’ geçti.

Hiroşima’ya atom bombası ‘’ Little Boy’’ un atılmasının 78.yılında  4 dönemdir  bu kentin  belediye başkanı olan  Kazumi Matsai alışılmışın dışında bir konuşma  yaptı. ‘’ Gelin geçmişini anmayı ve  atılan bomba ve ölenlere ağıt yapmayı bir  yana bırakın !  ‘’ dedikten sonra, ‘’ Nükleer silah yapımı yoluyla savaş caydırıcılığı  yapmaktan   artık geri duralım, bunu ummak bile bile bir insanlık ayıbıdır’’ dedi.  Matsui,  kıdemi bir yana ana ve babası  ‘’ hibnakusha ‘’ olarak anılan ‘’ atom bombası gazisi ‘’.  140.000 insanın  öldüğü  bir bomba felaketinden  sonra o  kent  belediye. başkanının bu çağrıyı yapması çok anlamlı.

Günümüzde  aktif olarak atom bombası ürettiği bilinen 14 ülke  var. Ama sırada en az  7-8 ülke var ve bu zaman içinde artacak.

Atom bombası üretenlerin artması   caydırıcılığı sağlamak bir yana  ‘’nükleer kabadayılığı ‘’ arttırıyor.

İşin ilginci, Hiroşima Belediye Başkanı‘nın  yaptığı çıkışın hiçbir iz bırakmaması.

Gezegenimizde bu olup bitenlere bakmadan Türkiye’nin pusulasız  ‘’yön’’ aramasına benzer, ‘’aman ha…‘’ diyeceğim.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar