17.12.2022

Ulusal güvenlik nelere kadir?

Prof. Yascha Mounk (doğ.1982)bir Harvard hocası. Derdi/gücü demokrasinin savunulması.2018-2020’de yazdığı 3 kitap da demokrasi hakkında. 2018 yazdığı kitap ‘’ dünyada yılın kitabı‘’ oldu..

Dr. Mounk, demokrasi krizinden kurtulmanın mümkün olduğu inancında. Son kitabı ‘’ Saçılan Demokrasi Krizinin Üstesinden Nasıl Gelinir ? ‘’. Kitap kurdu dostum Celâl Beysel aracılığıyla bu kitaptan haberdar oldum.

Prof.Mounk yeni bir kavram geliştiriyor: Yapılandırılmış Anarşi…

‘’Sen yap, istim arkadan gelir !’’diyen bir yaklaşım.Demokrasi düşmanlarının kurumsal değerleri erezyona uğratmak için neler yapabileceğini anlatıyor.

Dünya devletlerinin kurduğu koskoca bir düzenleyici kurumu  ‘’yok sayıyor, bunu da idare edecek bir şeyler bulurum‘’ diyor.     

Birinci perde: 

Mart 2018’de ABD Trump yönetimi içlerinde Türkiye’nin olduğu 6 ülkenin  sattığı çelik ve alimunyumun  ithali için ‘’ulusal güvenlik‘’ gerekçesiyle  ek vergi salıyor.

İkinci perde:

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ek vergi salınan ülkelerin başvurusuyla ABD‘nin  ‘’ulusal güvenlik ‘’ gerekçesiyle çelik  ve aliminyumda  getirdiği ek vergiyi  ‘’savaş ve olağanüstü  bir durum yok ‘’ gerekçesiyle iptal ediyor. DTÖ, bununla kalmıyor, ABD’nin bu ek vergiyle küresel ticaret kurallarını  ‘’ihlal ettiği ‘’ yolunda karar veriyor.

Oyun bitti sanıyorsunuz…

Öyle değil, perde tekrar kaldırılıyor.

Üçüncü perde:

ABD’nin DTÖ nezdindeki  ticaret temsilcisi DTÖ kararını ‘’kınıyor‘’ ve DTÖ’nün ulusal güvenlik kararlarını sorgulama ve fikir yürütme yetkisine sahip  olmadığını ileri sürüyor.  

Noktayı şöyle koyuyor:

-ABD, Başkan Trump’ın koyduğu bu ek gümrük vergisini yürürlükte bırakacak….

Peki bu karşı çıkışın temeli ne?

ABD, dünyada ticaretin saha serbest işlemesi için kurallar koymak için 1995’de kurulan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)’nün kurucu 164 üyesinden biri. Ondan öte,  dünyada serbest ticaret konusunun şampiyonu.  

İmza koyduğu hükümlerden biri  ‘’DTÖ Anlaşmasının Çözümü Mekanizması’’. Ek vergiyi iptal eden erk bu.

ABD bu mekanizma için  ‘’Bu da kim?’’ diyor.

ABD, DTÖ kurumunu  ve aldığı kararları  ‘’yok hükmünde‘’ olduğunu savlıyor.

Akla gelen, ABD‘nin bir iç hukuk hükmünü  dayanak aldığı.

Böyle bir yasa  var(dı):

ABD,26 Ekim 2001’de, 11 Eylül Olayları’ndan hemen sonra  Patriot Yasası olarak bilinen  ‘’Terörü Önleme Yasası’’nı çıkarıyor. Yasa, ABD‘ye terörün önünü kesmek ve engellemek için her türden önlem ve aracı kullanmasına olanak tanıyor. Sadece ABD değil, dünya  genelinde  terörizmin  cezalandırılmasını  öngörüyor. Terörü finanse edecek ve ulusal güvenliği tehdit edecek  her türden aracın  ortadan kaldırılmasını hedefliyor.

Anlaşılan çelik ve aliminyum ticareti, terörü finanse eden yeni araçlar….

Gelin görün ki, bu Patriot Yasası 2020‘de iptal ediliyor, böyle bir yasa yok…

Patriot yasasını işletmek için  kurulan  Anavatan  Güvenliği Bakanlığı  ülkenin  en işsiz bakanlığı,  çünkü  sahil güvenlik dışında kendisine bağlı bir kuruluş yok.

‘’Süper Devlet ‘’ olmak,  anlaşılan  olmayan yasaları  var saymak  ve  imza koyduğu  anlaşmaları da yok saymak.  

Bütün bunlar  Ezop’taki ‘’Sen suyumu bulandırıyorsun, seni parçalayıp yiyeceğim‘’ kurgulu kurt-kuzu öyküsünü andırmıyor mu?

Yaşar Kemal usta ise şöyle diyor: Bilinçli olarak  ben de aydınlığın türküsünü, iyiliğin, güzelliğin türküsünü, minnetarlığın  türküsünü söylemek istedim.Çünkü kötülüklerden, acılardan, yoksulluktan, acılardan, yoksuluktan, salgın hastalıklardan, sıtmadan geldim….

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar