6.01.2024

Yeni dünya düzeni…

Yeni Arjantin Devlet Başkanı’nın ipe-sapa gelmez çıkışları, dünya genelinde ‘’Anarko-Kapitalizm’’ ile tanışmamızı sağladı. Devlet varlığını red eden, ortak kurallar kabul etmeyen, her şeyi fert özgürlüğü üstüne inşa eden libertenyenler bunlar.

Dünya genelinde bir de Mars’cılar var. Elon Musk gibi hastalıklı birinin önderlik ettiği bu görüş dünyamızın posasının çıktığı şeklinde. Bu dünya anlamını yitirdiğine göre çare yeni bir gezegen olmalı. Üçüncü öbekteki yönetim biçimini Otokrasi ve Teokrasi oluşturuyor. Demokratik değerlerin söz konusu olmadığı tek adam yönetimi bu. Alt kümesinde dini temel alarak dünyayı yöneten teokratik görüşçüler var. Dünyadaki son yönetim öbeğini Temsili Demokrasi’ler oluşturuyor. Seçime dayalı bu yönetim biçimini beğenmiyor, yeterli bulmuyor olabilirsiniz ama dünya genelinde sayıları azalıyor. En azından 8 milyarlık dünya nüfusu içinde nüfustaki payının gerilediği kesin.

2023’te yapılan genel ve yerel seçimler ve yaşanan darbeler sonrası Arjantin, Hollanda,Yunanistan,Finlandiya, Tayland, Guatemala, Nijerya, Liberya, Ekvador, Gabon, Nijer, Sudan, Pakistan ve Hindistan temsili demokratik yönetimlerden  ya uzaklaştılar ya da  mevcut anti-demokratik  yönetim biçimlerini perçinlediler. Bu yeni yapılanma dışında duran bir tercih yapan 2 ülkeden biri Polonya diğeri İspanya oldu. 2023’te 73 ülke otoriter yönelimli oldu. İspanya Dışişleri E. Dışişleri Bakanı A. Palacio  ‘’Maniheist Kurallara tabii ülke sayısı artıyor’’ diyor, haklı. 3 yy.’da yaşamış olan Mani, Tanrı sözüdür…   

Bu yeni dünya yönetim yapılanmasında sağ ya da sol yönetim yapısı ortadan kalkıyor, önemini yitiriyor. Sağlık ve eğitim alanlarını kaplayan sosyal devlet’e de yer yok artık, üstünde düşünülesi olan konu bu.         

Dünya genelindeki kaos ve yokoluş, insanlığı böylesi anti-demokratik tercihlere mi götürüyor?

Prof. J.Galbraith, Teksas Üniversitesi’nin saygın bir  eğitimcisi. Ana akım iktisadı dışında düşünür. Yakın zamanda çıkacak eserinin adı Entropy Economics’ i takdiminden sistemdeki düzensizliği irdelemeye çalıştığını anlıyorum. Entropi, sistemdeki düzensizlik ve kaos. İnsanlığın doğayı ve dünyayı sömürmesi, dönüyor insanı yok ediyor.

Yoğunlaşmış kaos ve yokoluş korkusuyla insanlık kendisine dünya cenneti sunan siyaset akımlarına mı yöneliyor?

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar