12.04.2023

Birleşmiş Milletler Beşinci En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (UN LDC)

Birleşmiş Milletler Beşinci En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (UN LDC-5) kapsamında dünya liderleri, sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmayı amaçlayan konferans için bir araya geldi.

12 yıl aradan sonra, 5-9 Mart 2023 tarihleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Beşinci En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (UN LDC-5) kapsamında dünya liderleri, dünyanın en savunmasız ülkelerinin tam potansiyelini ortaya çıkarmak ve onları refah yoluna sokmaya yardımcı olmak için uluslararası yardıma en çok ihtiyaç duyulan sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmayı amaçlayan konferans için bir araya geldi.

Dünyanın COVID-19'a karşı mücadelesine başlamasından üç yıl sonra, halihazırda sürdürülebilir kalkınmanın önündeki ciddi yapısal engellerle boğuşan ve ekonomik ve çevresel şoklara karşı oldukça savunmasız olan En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) kendilerini yükselen bir kriz dalgasının ortasında buldular. 

BM Genel Sekreteri António Guterres, zengin ülkelerin kendi çıkarları için oluşturdukları küresel finans sisteminin, gelişmiş ülkelerdekinden sekiz kat daha yüksek faiz oranları ödemek zorunda olan En Az Gelişmiş Ülkeler için son derece adaletsiz olduğunu söyledi. Guterres, "Bugün, 25 gelişmekte olan ekonomi, hükümet gelirlerinin yüzde 20'sinden fazlasını yalnızca borç ödemeye harcıyor" dedi.

Guterres, böylesine derin zorluklar karşısında, En Az Gelişmiş Ülkelerin üç kilit alanda "bir destek devrimine ihtiyacı olduğunu" belirtti.

Birincisi, "en kaba anlaşmaların" teslim edildiği dünyanın en savunmasız ülkelerinin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne (SDG) ulaşmak için acilen desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Bu, gelişmekte olan ülkelere yılda en az 500 milyar dolar sağlamanın yanı sıra gelişmiş ülkelerden resmi kalkınma yardımı (ODA) için GSMG'nin yüzde 0,15 ila 0,20'sini sağlamayı içerir. Ayrıca, vergi kaçakçılığını ve yasadışı mali akışları önlemek için uluslararası çaba gösterilmesi gerekmektedir.

Genel Sekreter, "Artık mazeret yok" dedi. En Az Gelişmiş Ülkeler ile kalkınma ortakları arasında yenilenen taahhüt ve bağlılığın taslağı olan dönüm noktası niteliğindeki Doha Eylem Programına (DPoA) atıfta bulunarak, özel sektör, sivil toplum ve her düzeydeki hükümetler dahil "Kalkınma ortaklarını bu çıktıların uygulanmasını ve Doha Eylem Programı hedeflerine ulaşılmasını desteklemeye çağırıyorum" dedi. 

İkinci olarak, Genel Sekreter, küresel mali sistemde yeni bir Bretton Woods momenti yoluyla reform yapmanın gerekli olacağını söyledi. "Bu, beklenmedik durum finansmanının genişletilmesini ve afet ve salgın hükümlerinin borçlanma araçlarına entegre edilmesini içeriyor" dedi. "Çok taraflı kalkınma bankaları, az gelişmiş ülkelere daha fazla özel finans akışı çekmek için iş modellerini dönüştürmelidir." dedi. "Ülkelerin ekonomilerini ölçmek için gayri safi yurtiçi hasılanın ötesine geçen borç verme kriterleri gibi yeni, sağduyulu yollar bulmalıyız" diye ekledi.

En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC), yalnızca küçük bir miktarda sera gazına katkıda bulunmalarına rağmen, iklim değişikliğinin etkilerine karşı özellikle savunmasızdır.

Guterres, gerekli desteği sağlamak için gelişmiş ülkeleri gelişmekte olan ülkelere verdikleri 100 milyar dolarlık sözü yerine getirmeye, iklim finansmanına erişimi basitleştirmeye, kayıp ve hasar fonunu faaliyete geçirmeye, uyum finansmanını ikiye katlamaya, BM destekli Yeşil İklim Fonunu yenilemeye ve erken ödeme yapmaya çağırdı. 

Bu ve diğer hayati hedefleri göz önünde bulunduran Genel Sekreter, delegelere Eylül ayında, BM Genel Merkezinde sözlerden eyleme geçmek ve "krizin ön saflarında yer alanlara iklim adaleti sağlamak" için bir İklim Hırsı Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri, "Tutulmayan sözler çağı artık sona ermeli. En az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarını ait oldukları yere koyalım. Planlarımızda, Önceliklerimizde, Yatırımlarımızda da ilk sırada.” dedi. 

Birleşmiş Milletler sistemi içinde genel kuruldan sonraki en geniş katılımlı toplantı olma özelliği taşıyan, davetli katıldığım BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler (UN LDC–IV) Konferansı 9–13 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, T.C. Dışişleri Bakanlığı ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler tarafından, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un açılış konuşmasıyla gerçekleştirdi.

9 Mayıs 2011 Pazartesi açılış günü, BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı Yatırım ve Ortaklık Üst Düzey Toplantısı çerçevesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun davetlisi olarak, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde ön hazırlık amacıyla düzenlenen çalışma kahvaltısı programına ve ilgili tarihte T. C. Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, öğle yemeği formatında düzenlenen Yatırım ve Ortaklık Üst Düzey Toplantısı'na da katıldım. 

Konferansa, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss'in yanı sıra aralarında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Arnavutluk Devlet Başkanı Bamir Topi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi, Belçika Başbakanı Yves Leterne, Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, Gürcistan Başbakanı Nika Gilauri'nin de bulunduğu 50 civarında devlet ve hükümet başkanı, 10 başkan yardımcısı, 94 bakan ve 47 uluslararası örgüt başkanı ile uluslararası alanda tanınmış iş insanları iştirak etti.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan sınıflandırma uyarınca, EAGÜ’ler ekonomi, kalkınma, kurumsallaşma ve insan kaynakları bakımından kronik yapısal sorunlarla mücadele eden dünyanın en yoksul 48 ülkesini kapsamaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık 900 milyonluk bir bölümü bu ülkelerde yaşamaktadır. EAGÜ’lerin 33’ü Afrika kıtasında, 14’ü Asya-Pasifik bölgesinde, biri de Latin Amerika’da yer almaktadır.

2 yıl sonra yüksek lisans çalışmamı (2013), 11 yıl sonra ise "Uluslararası Bir Sorun Olarak Deniz Haydutluğu: Somali Örneği" adlı ikinci eserimi tamamladım ve yayımladım (2022). 2013 yılında, ilgili tarihte Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı / İstanbul Uluslararası Kalkınmada Özel Sektör Merkezi (UNDP / IICPSD) Türkiye Direktörü olan Dr. Simona Marinescu tarafından resmi teşekkür mektubu ile onurlandırıldım.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar