21.06.2023

Değişime liderlik ve değişim yönetimi

Değişime liderlik ve değişim yönetimi

19 Haziran 2023 tarihinde, Prosci’nin Türkiye temsilcisi ‘and Change’ Grubu ve Harvard Business Review Türkiye iş birliğiyle düzenlenen “ÇOKLU KRİZDE DEĞİŞİM YÖNETİMİ” ana başlıklı, “Değişim Yönetimi Nedir?”, “Pandemi Sonrası Bir Dünyada Başarılı Değişime En Çok Katkıda Bulunanlar Raporu” ve “Değişim Yönetiminde En İyi Uygulamalar” başlıklı oturumlar ve panelden oluşan verimli bir webinar etkinliğine dinleyici olarak katıldım.

Moderatör: Serdar Turan - HBR Türkiye, Editor-in-chief
Konuşmacılar: 
• Değişim Yönetimi Nedir?
Hamdi İstanbullu - and Change Türkiye, Co-Founder / CM Trainer / Consultant
• Pandemi Sonrası Bir Dünyada Başarılı Değişime En Çok Katkıda Bulunanlar Raporu
Dr. Scott Anderson - Prosci, Senior Principal, Research & Analytics (USA)
• Panel: Değişim Yönetiminde En İyi Uygulamalar
Dr. Emre Yılmaz - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Learning and Development Manager
Duygu Türkan İnam - LC Waikiki, Change Management Director
Funda Uysal - Akbank, Change Management VP
Patricia Gazze - BSH Emerging Markets, Head of Change and Transformation.

18 yıl önce, Serdar Turan ile ilk kez kendisinin temsil ettiği İnfomag'ın İş Ortakları arasında bulunduğu, Dünya Bankası (The World Bank) tarafından 17 Kasım 2004 - 3 Mayıs 2005 tarihleri arasında ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen ve Hindistan'ın ardından dünyada en fazla katılımla 765 projenin yarışmaya katıldığı “Avrupa Yolunda Sosyal İlerleme ve Katılım” temalı 2005-Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Proje Yarışması’nda Finalist seçilerek 3 Mayıs 2005 tarihinde Ankara ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde Dünya Bankası Türkiye Direktörü Profesör Andrew Vorking, dönemin T.C. Milli Eğitim Bakanı ve jüri üyeleri ile standıma bilgi almak üzere ziyaretleri sırasında ve ODTÜ Kemal Kurdaş Salonu'nda ödül töreni sırasında kürsüde tanışma imkanım olmuştu. 

“ÇOKLU KRİZDE DEĞİŞİM YÖNETİMİ” başlıklı webiner sırasında kaynaklar kısmında paylaşılan sunum dosyalarında vaka çalışmaları arasında Lego firması örneği de vardı. 

Lego, kendini büyük inovasyonlar yaparak dönüştürmek üzerine iki deneme gerçekleştirdi. 2000 yılında hayata geçirilen ilk denemede yapılmaya çalışılan deneysel hamleler şirketi iflas noktasına getirdi. 2006 yılında yapılan ikinci deneme (bu dönemde şirket bir önceki dönemin finansal yıkımını geride bırakmıştı) sayesinde Lego, 2014 yılında Hasbro ve Mattel’i geride bırakarak dünyanın en büyük oyuncak şirketi haline geldi ve marjlarını yüzde 30’un üzerine çıkardı. Peki bu ikisi arasındaki fark neydi? CEO Jorgen Vig Knudstrop’un yönetiminde gerçekleşen ikinci denemede Lego hem büyümeye hem de disipline odaklanan ikili bir yaklaşım izledi. Şirket, inovasyon çalışmalarını fonlamak, izlemek ve stratejik anlamda koordine etmek için fonksiyonlar arası bir komite (Executive Innovation Governance Group) kurdu. Bu komite söz konusu aktivitelerin belirlenen çerçevede kalmasını sağlamaktan sorumluydu. Bu örnek bizi değişimin katalizörleri hakkında önemli bir noktaya getiriyor: Büyüme hedefine doğru giderken disiplin (yönetişim, ölçütler ve diğer kontrol unsurları üzerinden sağlanan) doğru rotada kalmanızı sağlıyor. Bu tür kontrollerin olmadığı bir durumda şirketiniz kolaylıkla yolunu kaybedebilir. Bu durum, stratejiyi yeni bir yöne çevirmek amacıyla yapılan “dönüşüme yönelik satın alımlar” sürecinde yoğun biçimde görülür ve genelde bu tür alımlar şirketin değerini emip yok eder. İş stratejilerinin raf ömrünün gitgide azaldığı bir dünyada dönüşebilme becerisi bir şirketin en güçlü silahı haline geldi. Knudstrop yönetimindeki Lego’da inovasyon yaklaşımı bir odak alanı sağlamıştı. Ancak şimdi Lego, ana pazarlarında olgunluk aşamasına geldikçe dikkatini daha çok gelişmekte olan pazarlara yöneltiyor ki bu Danimarkalı oyuncak devi için tamamen küresel bir şirket olabilmek demek. Seri dönüşümler artık bir norm haline geldikçe kurumsal liderlerin karşına şu önemli, stratejik soru çıkıyor: Bir sonraki dönüşümümüzü nasıl gerçekleştirebiliriz? (Kaynak: Harvard Business Review Türkiye, Kasım 2017, “Değişim Yönetimi Hakkında Herkesin Yanlış Bildiği Gerçekler” N. Anand, IMD’de Shell Liderlik Profesörü, Dekan ve Ar-Ge direktörü - Jean-Louis Barsoux, IMD’de kıdemli araştırma görevlisi) 

9 Şubat 2017 tarihinde ise LEGO başlıklı bir yazı kaleme aldım ve ilgili yazım 14 Aralık 2020 tarihli Karadeniz Ekonomi köşe yazım olarak yayımlandı. https://www.karadenizekonomi.com.tr/yazi/tarkan-deniz/lego/1392 ve 2021 yılında yayımlanan “Söz Uçar Yazı Kalır” adlı kitabımda da yer verdim.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar