18.08.2025

Kuzey Ege’de konumlanan Akkızhan Turizm Tesisi’nin kurucusu Manisalı Kardeşler’in zarif ev sahipliğinde bir kitabın ‘’dünya birinciliği’’ni kutluyoruz.
Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber’in yazdığı ve Elif Onur’un resimlediği ‘’Peynir’’ Vakıfbank Kültür Yayınları olarak ‘’Çocuk Kitaplığı’’ ndan çıktı. Portekiz’de, 30.Gourmand World Cookbook Awards yarışmasının ‘’peynircilik’’ dalında 2025’te ‘’Dünyanın En İyi Kitabı’’ seçildi. Ki, 20 ülkeden 450 kitap bu yarışmaya katılmıştı.
Törene döneyim: Akkızhan Tesisleri’nde masanın etrafında kümelenmiş 14 peynirsever içinde iki anlamlı isim var: 50 Peynirli Şehir: Balıkesir eserinin yazılma kararını alan Balıkesir Büyükşehir Önceki Dönem Belediye Başkanı Yücel Yılmaz. Diğer isimse, ödüllü Kirli Hanım Peyniri’ni üreten Emrah Usta (Kaçar). Yılmaz ‘’ Bu karar benim değil, halefim Edip Uğur’ca alındı. Bu işin aslı sürekliliğini yaratmak’’ deme inceliğini gösteriyor.
Berrin ve Neşe’yi ilk kez Peynir Aşkına kitabıyla 2015’de tanıdık…
İş Kültür yayınıydı ve eser 7 baskı yaptı. Sonra, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin davetiyle 50 Peynirli Şehir: Balıkesir eserini kaleme aldılar.
Türkiye’de bir ilin ilk ‘’ürün envanteri’’ oldu,büyük yankı yaptı.
Hakbilirlik adına ekleyeyim: Peynirde ilk ülkesel envanter Artun Ünsal hocanın kaleminden Süt Uyuyunca/Türkiye Peynirleri adıyla yayınlandı…
Onur ve Biber ikilisi, 2024’de Norveç’te düzenlenen 36.Dünya Peynircilik Yarışmasına katıldılar. Emrah Usta’nın ürettiği Kirli Hanım Peyniri onlara 43 ülke ve 4502 yarışmacı arasından ‘’dünya üçüncülüğü ‘’kazandırdı. ‘’Kör Tadım’’yöntemiyle yapılan bir jüri değerlendirmesi Türkiye’ye tarihinde yaşamadığı bir dereceyi getirdi.
Peynir suyundan üretilen lorun kurutulmasıyla üretilmesi nedeniyle ‘’çevreci peynir‘’ adını verdiğim Kirli Hanım Peyniri bu ödül sonrasında ‘’aranan peynir‘’ haline geldi.
Berrin ve Neşe dostlarımı tükenmeyen bir enerjiyle bir ürünün arkasından koşup, kayıt düştükleri için kutluyorum.
Şimdilerde iz sürdükleri ürün ‘’bal’’. Balıkesir’de 21 çeşit ‘’bal’’ bulmuş olmaları, her ürünün keşif süreci gerektirdiğini söylüyor.
Yörük / Muhacir / Tatar / Boşnak / Arnavut / Pomak / Gürcü ve Çerkez’lerin bir arada ‘’barış içinde ortak yaşam alanı’’ olan Balıkesir tam bir ‘’ ürün laboratuvarı’’. Bursa Barçın Höyük Kazıları (Prof.Hadi Özbal) Mezopotamya’dan sonra peynirin Anadolu’da 8500 yıl önce ilk kez bu yörede üretildiğini belgeliyor. Balıkesir ve civarında kadim bir peynircilik üretim kültürü var.
Berrin ve Neşe!
Görünmez bir değeri su yüzüne çıkardınız, ona anlam kazandırdınız, sağolun…
Peynir bir ülke için gerçek bir uygarlık göstergesi…
Fransa’da,1959 yılında ‘’muhafazakar’’ De Gaulle’e hükümet kuruluşundaki gecikmeyi soran basın mensuplarına ‘’246 çeşit peyniri olan bir ülkeyi kim nasıl yönetebilir ki ?‘’ cevabını verir.
De Gaulle, ‘’kültür’’ bakanını aramaktadır…
Kültür Bakanı olarak ‘’komünist’’ ve yazar Andre Malraux’ı atar. O da 10 yıl bu görevde kalır.
‘’Peynir çeşidi ile Malraux arasında bir ilişki olur mu?’’ diyen dostlarıma, peynirin çeşitlililiği, hem üretim kültürünü, hem de hoşgörüyü beslemiyor mu?
Yaşar Kemal usta diyor ki:Duyduk duymadık demeyin / Bir çocuk kayboldu. Elinde defne dalı / Parmakları tanyeri / Saçları darmadağınık / Dalgananır yağmur içinde / Bulup getirene / Görüp haber verene/ Aydınlık yepyeni bir dünya verilecektir / Ey ahali bulan var mı, gören var mı / İyiye doğruya güzele selam durulacaktır.