25.07.2020

Kirpi mesafesi

"Ayı akım, kirpi yumuşağım demiş" - Türk atasözü

Çok kişi asıl önemli olanın kalp ve dil güzelliği olduğunu unuturlar ve çoğu kez dikenlerini sivriltip ok gibi fırlatmaya da hazırdırlar. 

Alman filozof Arthur Schopenhauer 1851’de yayınlanan Parerga ve Paralipomena: Kısa Felsefi Denemeler adlı eserinde insan ilişkileri ve sosyal mesafe hakkındaki görüşlerini çok güzel bir örnekle kirpilerin hikayesi ile anlatır.

Kirpiler genelde tek gezen ve yalnızlığı seven hayvanlardır ve vücudunda ortalama 6000’den fazla diken bulunmaktadır. Sıcaklıkların 4-5 dereceye kadar düştüğünde kış uykusuna yatmaktadırlar. Kış uykusuna yatan kirpiler, yaklaşık 3 ay kadar uyumaktadırlar. Soğuk bir kış sabahı çok sayıda oklu kirpi, donmamak için birbirine yaklaştı. Az sonra, oklarının farkına vardılar ve ayrıldılar. Üşüyünce, birbirlerine tekrar yaklaştılar. Oklar rahatsız edince yine uzaklaştılar. Soğuktan donmakla, batan okların acısı arasında gidip gelerek yaşadıkları ikilemi, aralarındaki uzaklık, her iki acıya da tahammül edebilecekleri bir noktaya ulaşıncaya kadar sürdü. İnsanları bir araya getiren, iç dünyalarının boşluk ve tekdüzeliğidir. Ters gelen özellikler ve tahammül edemedikleri hatalar onları birbirinden uzaklaştırır. Sonunda, bir arada var olabilecekleri, nezaket ve görgünün belirlediği ortak noktada buluşurlar.

1909 yılında Avrupa'dan Amerika'ya yapacağı ilk seyahati öncesi Profesör Sigmund Freud; “Amerika’ya gideceğim, vahşi oklu kirpileri görüp, birkaç da konferans vereceğim.” Herkesi şaşırtan cümlesinden sonra ise psikiyatri kavramları arasındaki yerini alacak olan ve durumu biraz açıklığa kavuşturacak açıklamayı yaparak: “Büyük hedefleriniz varsa, dikkatinizi fazla gayret gerektirmeyen ikinci bir hedefe yoğunlaştırmak, korkunuzu azaltır.” der.

Afrika Birliği ve T.C. Ticaret Bakanlığı işbirliğinde; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda "Birlikte Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yatırım" temasıyla 10-11 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen 2. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu kapsamında kapanış günü sonunda DEİK Türkiye-Gana İş Konseyi evsahipliğinde Gana Kumasi Kralı Asantehene Otumfuo Osei Tutu II eşi Lady Julia Osei Tutu namına ülkemize gelen ZABaC-Ghana Başkanı ve beraberindeki iş heyeti onuruna yuvarlak masa çalışma yemeği toplantısı gerçekleştirdik. Toplantı ardından heyet ile sohbetim esnasında Batı Afrika'da Gana Ashanti Bölgesi Kumasi'de 1935 yılında kurulan ve sahibi Kumasi Kralı Osei Tutu II olan profesyonel bir futbol kulübü Asante Kotoko FC'nin de resmi logosunun bir kirpi olduğunu öğrenmiştim.

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar