30.07.2022

Fındık Fiyatı Mezatında Son Durum…

En son EMEP Ordu İl Başkanı 85 TL vermişti.

Ondan sonra Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Benim döneminde dolar karşılığı 101 TL eden fiyat verdik.” dedi ama mezada girmedi!

Fiyat ile ilgili mezat işi edindiğimiz bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Giresun’a geleceği 28 Temmuz’a kadar devam edecek!

O nedenle her kesimden siyaset erbabına “Durmak yok, mezada devam” diyoruz!

Siyasetçiler, Ziraat Odaları’nı susturdu!

Fındık fiyatı mezadında işin en ilginç yanı, önceki yıllarda demeç üstüne demeç patlatan bazı ziraat odası başkanlarından gık çıkmıyor!

Nasıl çıksın ki?

2022 ürünü fındığa en fazla fiyat isteyen bir iki tane ziraat odası başkanlarından 60 TL’nin üzerine çıkabilen yok. O nedenle mezadı yöneten müdadiye el kaldıramıyorlar!

Siyasilerin hesap kitap yapmadan, kendi ceplerinden bir şey çıkmayacağı için de “bol keseden dağıttıkları” fiyat ziraatçi ve fındık üreticileri temsilcilerine deyim yerinde ise adeta “nal toplatıyor!”

Eminim ki ziraat odaları temsilcilerinin birçoğu; “Bu kadarını biz bile isteyemezdik.” derken, bir kısmı da “Bu kadarı da akıl işi değil.” bile diyorlardır!

Hatta bazıları “Bunlar yüzünden basına fiyat ile ilgili demeç veremiyoruz.” diye de hayıflanmıyorlar değil!

Eeee boşuna denmemiş; “Rüzgâr eken fırtına biçer.” diye…

46 TL’lik maliyet ile 100 kg fındık!

Söz konusu fındık olduğunda medyayı takip edenlerin yakından tanıdığı isimlerden biridir Sayın Haluk Şensoy’dur.

Zirai uygulamaları iyi bilir. Hesabı da kendine göre yapar.

2022 ürünü fındık için de hesabı yapmış ve 1 kilo fındığın maliyetini 46 lira 86 kuruş olarak deklere etmiş.

Bu maliyet üzerinden de “Fiyat 65 lira 60 kuruştan aşağı olmamalı.” demiş.

Sayın Şensoy’un 46 TL’lik maliyeti üzerine, “Demek ki bahçelerde iyi tarım uygulamalarının tümü yapıldığı için bu para harcanmış.” diye yazdıktan sonra mesaj gönderen işin erbaplarından biri altına da şu gerçeği eklemekten geri kalmamış:

“Tüm iyi tarım uygulamalarının yapılması karşılığı olarak, Sayın Şensoy’un 46 TL’lik bir maliyetin söz konusu edildiği bahçelerden dönümde en az 250-300 kilonun üzerinde fındık alınması lazım. Alınıyor da. Ama ortada 46 liralık iyi tarım için yapılan harcamaların karşılığı böyle bir rakam yok.

751 bin hektara yükselen fındık bahçelerinden Tarım ve Orman Bakanlığı’nın rekolte tahmini baz alındığında dönümde 100 kilonun az üzerinde bir ürün alınacağı görülüyor. Bu da ortada bir yanlışlığın, daha doğrusu yapılmayan, ama kağıt üzerinde yapılmış gibi gösterilen bir maliyetten söz ediyoruz.”

Fındığın maliyeti ile ilgili gönderilen iletilerden en düşündürücü hazin olanı hangisidir, bilir misiniz?

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tek başına, tek kuruş ithal girdisi olmadan şimdilik yılda 2.5 milyar dolar döviz kazandıran fındık konusunda maliyetle ilgili bir tespiti yok. Ya da var ise açıklamıyor.”

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar