14.07.2022

Fındıkta rekolte 750 bini, fiyat ise Ordu’yu gösteriyor!

TMO’nun da fiyat da gecikmemesi gerekiyor.

2022 ürünü fındıkta; “Neler oluyor? Neler bitiyor? Önce bitenlere bakalım: Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda her ilde ayrı ayrı oluşturulan Rekolte Tahmin Komisyonları 20 Haziran-8 Temmuz arasında bahçeleri gezdi,  rekolteleri üç aşağı beş yukarı belirleyerek işlerini bitirdiler.

Cem eyleyerek açıklaması için de Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderdiler.

Bakanlığın temmuz ayı bitmeden Türkiye rekoltesini açıklaması bekleniyor.

Edindiğimiz istihbarata göre rekolte fena değil. Hele hele Orta ve Doğu Karadeniz’de.

Komisyonların tespitine göre bu yıl dallarda çotanaklar daha fazla. Havaların son dönem gelişimine çok yararlı geçtiği için de randımanlarda artışlar bekleniyor.

Ezcümle; 740 bin hektarlık alandaki tespit 700 bin tonun üzerinde, 750 bin tonun yakınında…

Ama elin oğlunda (diğer üretici ülkelerde) 740 bin hektar fındıklık olsa, buralarda en az 1 milyon 500 bin ton fındık üretebileceğini hesap edince, üzülmüyor da değilim!

*

Gelelim önce üreticisinden tüketicisine, tüccarından TMO’ya, ihracatçısından ithalatçısına, STK temsilcisinden milletvekiline kadar herkesin dilinden düşürmediği fiyata…“3 dolar” diye diyerek adeta sabitlenen fiyatın tabanı aşağı yukarı belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin önce Kur Korumalı Mevduat, sonra o da yetmeyince Gelire Endeksli Senet hesabı ile frene basarak gazını almaya çalıştığı, ancak başaramadığı döviz aldı başını gidiyor.

Bu da dolar üzerinden 50 randımanlı fındık fiyatının 52 TL civarında olması gerektiğini ortaya koyuyor. Yani Ordu’nun plakasında…

Ama “Samsun’un 55 olmalı” diyen de var, “Fındık Trabzon’un 61’ini bile hak ediyor” diyen de…

“45 TL’den altında olsa” diyerek ellerini oğuşturanlar da!

*

Peki bizim her daim “3 aşağı, 5 yukarı” tespitine sığındığımız, kimilerinin de “taban” kabul ettiği, piyasaya olabildiği kadar da yön veren fiyatı kim açıklayacak?

“Arz-talep dengesinin bozulduğu hallerde piyasaya devlet adına müdahil olacak” diye tarif edilen, ancak bundan uzaklaştığı da olan, kısa adı ile TMO, yani Toprak Mahsulleri Ofisi.

Fındık Dairesi Başkanlığı’nı Enver Şimşek’in yaptığı, Ahmet Güldal’ın genel müdürlüğündeki TMO…

Her geçen yıl üstlendiği işin ve yüklendiği sorumluluğun hakkını daha verim ve kaliteli olarak veren Enver Şimşek’in ekibi yılın 12 ayı fındık bahçelerinden eksik olmuyor.

Fındık sanayici ve ihracatçısı, Eski UFK Başkanı ve halen de Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanlığını sürdüren Sebahattin Arslantürk’ü örnek almışçasına “bahçeden boğaza kadar” fındıkta olup bitenleri yerinde ve zamanında inceliyor, araştırıyor ve ona göre de değerlendirme yapıyor.

TBMM’de oluşturulan ve başkanlığını Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün yaptığı Fındık Komisyonu’ndan gelen önerileri de dikkate alıyor.

Sonuçta da bir fiyat açıklıyor.

Geçen yıl 26.00-27.00 TL açıklamıştı. Gerçek enflasyonun yüzde 100’den aşağı olmadığı gerçeği üzerinden hareket ederse (ki öyle gözüküyor), fındık fiyatı banko Ordu, plase Samsun’dur.

*

Yeri gelmiş iken Enver Şimşek’e, dolayısı ile TMO’ya, dahası Devlet-i Aliyye’ye fiyat ile ilgili acil bir önerimiz var.

O da, Doların bugünkü kuru aşağı yukarı Ordu’nun plakasına denk düşecek fiyat için uygundur.

Ama yarın, hatta 5-10 gün sonra ne olacağı belli olmaz?

Yukarı vurur mu? Vurur! Vuracak gibi de duruyor.

O zaman şimdiki 3 dolar karşılığı olan TL yeterken, fiyatın açıklaması geciktirilir ise yetmeyecek, belki de Trabzon’un plakasını gündeme taşıyacaktır.

Diyeceğimiz odur ki, fiyatı bir an önce açıklamak TMO’nun, dolayısıyla devletin, hatta sektörün her kesiminin yararınadır.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar