11.10.2025

‘’Zeytinyağı Prensesi ‘’ adıyla tanıdığımız, asırlık Selatin adlı zeytinyağı markasını yaşatan Selin Ertür haber verdi: Bilesiniz, bugün Bozacada’da Haşim Yunatçılar anılacak...
Saat 15 civarıydı, 18:00 Bozcaada arabalısına güç bela eriştik.
Türkiye’nin Kültür Atlası başlıklı İbrahim Atalay ile ortak çalışmamızda Haşim Yunatçılar’ı şöyle anlatmıştım:
-Bozcaada’da şarap üretimini ilk gerçekleştiren Yunatçılar Ailesi’nin dördüncü kuşak temsilcisi. Kimya mühendisi ama şarap üretimine teknolojinin girmesine karşı.Teknolojiyi üzümü ruhundan ayırmak olarak tanımlıyor. 5.000 yıldır şarabın doğal ortamda üretildiğini söylüyor. Kendi deyimiyle ’moda üzüm’ çeşidi denemiyor.Adanın yerel kırmızı üzümü ‘ kuntra’ onun korumasında, üzümünü yetiştiriyor.’Çamlıbağ’ markasıyla şarabını da sıkıyor. ‘Şarapçılık çok kolay bir iştir, sadece ilk 100 yılı zorlar! ‘ sözleriyle işin zahmetini anlatır. Yunatçılar, ‘Şarabın Şövalyesi’ olarak tanınıyor, Bozacaada’nın akil adamı olarak görülüyor, adada ona danışılmadan bir iş yapılmıyor.
Bozcaada’ya vardık...
Tören yeri olan Ayazma’daki masa düzeninden olayın bir ‘’anma’’nın çok ötesinde olduğunu anladık, Yunatçılar 100.yaşını kutluyormuş.
Gece boyunca Yunatçılar Ailesi’nin fertleri ve yakınları konuştu. Yunatçıların Bozcaada’nın ilk Türk üreticisi olmasının öyküsü anlatıldı. Büyük dede Haşim bey, Rum olan şarap üretecisi komşusuna ‘’ Siz değeri yüksek olan şarabı üretirken, bizlere kala kala işin hammaliyesi olan üzümü yetiştirmek kalıyor’ ’sözü bir atışmaya dönüşmüş.
‘’Yaparsın / yapamazsın’’ sözlerinden, 1925’in ilk günlerinde ‘’ Çamlıbağ ‘’ işletmesi ve ‘’Rağbet’’ adlı kırmızı şarap markası doğuyor. Meraklısına not: Türk-Rum Nüfus Mübadelesi 1923’te yapıldı ama mübadele adaları ve Bozcada’yı kapsam dışında tuttu. Rum nüfusun Bozcaada’da hem daha fazla idi, hem de ekonomik anlamda egemenliği sürdü.
‘’Rağbet’’ ada ekonomisinde kendisine yer açtı... Aradaki uzun zamanı geçiyorum: 1980‘li yıllarda adanın şarapçılık ekonomisi bir darboğaza girdi. Dünyaya açılma adına, ‘’yerel üzümler’’ gözden düşünce
Bozcaada şarapçılık ekonomisi de başaşağıya gitti.
Bu noktada Halim Yunatçı dostumun ‘’dehası’’ ortaya çıktı: 300 dönümlük bağına ‘’ yerel kuntra cinsi ‘’ üzüm bağları dikti. Bu baharatlı, meyvemsi tadı olan yerel üzüm cinsi yayıldı, şarabı tekrar canlandı.
Kuntra’nın dönüşü dönüm noktasıydı: Bozacada’nın şarapçılığı yeniden yükselişe geçti.
Ama Haşim beyi de 2020’de o mel’un hastalıktan yitirdik.
Çamlıbağ işletmesinin 100.yaşında, Yunatçılar Ailesi sofralara Kuntra üzümünden üretilen ‘’Rağbet’’ şarabını ikram etti.
Törende Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe anlamlı bir konuşma yaptı ‘’Ben olduğum sürece şarapçılığa el vereceğim! ‘’ dedi.
Bozcaada Ekonomisi de evriliyor...
Adada etkin 7 şarap üreticisi, kayıtlı 123 pansiyon, 42 üyeli bir balıkçılık kooperatifi var.
Ada, her yıl 10 kültür festivali gerçekleştiriliyor. Bunlardan biri, Halûk Şahin-Cevat Çapan beraberliğinde 25 yıldır yapılagelen Homeros Okumaları...
Efsaneleşmiş Haşim Yunatçılar’ı saygıyla yad ediyorum!
Cumhuriyet ülküsü sizin ve sizin gibilerin görünmez ama anlamlı çabalarıyla filizlendi...
Kök salıp salmayacağı bizim çabalarımıza bağlı...
Yaşar Kemal çınarımız diyor ki:Günümüze bakalım,atomun, ölümün yanında mıyız, barışın, kardeşliğin, yaşama sevincinin yanında mı?
Not 1: Figen Gürsoy’un 8.inci ‘’Minyatürlerle Yaşar Kemal Sergisi’,’ bu kez Paris’te çoşkulu bir toplulukça açıldı.
Not 2: KKTC’de 19 Ekim’de yapılacak Pazar Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin ortak adayı Tufan Erhürman çok önde gözüküyor.