4.04.2020

Fındığı da, çayı da kendimiz toplayacağız

Nevzat Paliç’in; “Çay mutlaka toplanacak ama gecikmeler olacak, işçilik maliyetimiz artacak, kazancımız azalacak” endişesine Arslan Soydan fındıkta katılmıyor ve “Sıkıntılar devam ederse gerekirse fındığı üretici toplar” diye de yol göstermiyor da değil!

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan’ın “Fındık”,

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç’in“Çay” ile ilgili “Kim Toplayacak?” soruları kafama takılmadı değil”

Nevzat Paliç’in; “Çay mutlaka toplanacak ama gecikmeler olacak, işçilik maliyetimiz artacak, kazancımız azalacak” endişesine Arslan Soydan fındıkta katılmıyor ve “Sıkıntılar devam ederse gerekirse fındığı üretici toplar” diye de yol göstermiyor da değil!

Hem de en doğru yolu…

İster istemez, benim de aklıma şu sorular geliyor:

-“Ordu ve Rize’de işsiz hiç kimse yok mu?”

Ya da; “Bildiğim kadarı ile her iki ilde de işsizlik oranları yüzde 15’in üzerinde değil mi?”

Sonra da; “Her şerde bir hayır vardır” denilmesinin ne kadar doğru olduğuna kafa yorup; “Oh beee! Allah’ın sopası yok ki gökten indirsin! Kendi ürünümüzü kendimiz toplayarak ürün maliyetinde işçiliğin payı da üreticinin cebine kaldı” diye sevinmedim değil!

 

ACI AMA GERÇEK…

Koronavirüsün özellikle yaşlılar için risk oluşturması, 65 yaş üstündeki çiftçileri vurdu. Çünkü; Türkiye’de “Çiftçi Kayıt Sistemi”ne kayıtlı toplam 2 milyon 100 bin çiftçinin yaş ortalamasının 55olduğu biliniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 65 yaş üstündekilerin tarımda istihdam edilme oranı yüzde 65. Yani Türkiye’de çalışan yaşlı nüfusun yüzde 65.5’i tarım sektöründe yer alıyor.

Bu oran erkeklerde yüzde 63 iken kadınlarda yüzde 72’yi aşıyor. Ülke genelinde bu yaş grubundaki yurttaşın sokağa çıkması yasaklandığı için tarlaya, bağa, bahçeye gidemeyen çiftçiler olacak.

Bu durumda, ekim, dikim ya da ilaçlama yapması gereken bu üreticiler, ya çocuklarına rica etmeye başladılar.

Al o zaman da başına, “çocuk işçi çalıştırmama” derdi!

 

BU SESE KULAK VERİN…

“Şimdi üretim mevsimi. Ekim, dikim, ilaçlama yapılıyor. Bazı meyvelerin hasadına bir ay sonra başlanacak. Ege Bölgesi’nde, Adana’da, Mersin gibi bazı yerlerde de sipariş verilen fidelerin toprakla buluşamaması gibi sorunlar var. Mevcut üretim sezonu kaçırılırsa bir yıl ürün alamayız, bu durum ithalatla da telafi edilmez, kıtlık gündeme gelir.”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez,

 

MUGALLATA

Şu Arapların tek hayran olduğum özellikleri, bazen bizim 20-25 satır ile ifade edebildiğimiz konuları, tek kelime ile izah edebilmeleri.

Tıpkı; “MUGALLATA” kelimesiyle olduğu gibi!

“Yanıltmak amacıyla doğru gibi görünen, yalan yanlış söz söyleme” anlamına gelen kelime, Türkçe de yok ama, Türkiye’de çoklarını öyle güzel tarif ediyor ki!

 

GÜNCEL SÖZ GEÇMİŞTEN!

Ziya Paşa’dan:

Onlar ki verir lâf ile dünyaya nizâmât
Bin türlü teseyyüp bulunur hânelerinde

(Açıklaması: Onlar ki dünyayı sözleriyle düzene sokmak isterler, oysa onların evlerine gidip bakın, kendi evlerinde bin türlü ihmal ve düzensizlik görürsünüz.)

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar